CORONAVIRUS în Afganistan. O mie de porumbei albi au murit de foame la Moscheea Albastră din Mazar-i-Sharif

Peste o mie de porumbei albi au murit de foame, în ultimele săptămâni, la marea Moschee Albastră din Mazar-i-Sharif, capitala de nord a Afganistanului. Cauza este închiderea lăcaşului de cult pentru a limita propagarea coronavirusului, scrie AFP.

RomaniaTV.net
09 iun. 2020, 19:34
CORONAVIRUS în Afganistan. O mie de porumbei albi au murit de foame la Moscheea Albastră din Mazar-i-Sharif

„Păsările erau hrănite în majoritate de vizitatori, dar de la măsurile de carantină porțile moscheii sunt închise. Nimeni nu mai vine și păsările mor de foame”, a explicat Ahmad Naweed, care are grijă de porumbei.

Citeşte şi: Şapte civili din Afganistan au fost ucişi de o bombă plasată la marginea drumului

„În fiecare zi, mor circa 30 de porumbei. Îi îngropăm în moschee”, a povestit Qayum Ansari, director pentru afaceri culturale al moscheii.

Oraşul este celebru pentru moscheea veche construită în secolul al XII-lea, dar şi pentru faptul că reprezintă cămin pentru mii de porumbei albi. Clădirea, distrusă de Genghis Khan în secolul al XIII-lea și ulterior reconstruită, este una dintre rarele atracții turistice ale țării.

Munir Farhad, purtător de cuvânt al guvernatorului provinciei Balkh, a confirmat informația şi a adăugat faptul că autoritățile locale sunt pregătite să cumpere hrană pentru păsări dacă responsabilii moscheii o cer.

Afganistanul a înregistrat oficial 21.459 de cazuri de Covid-19, dintre care 384 decese, cifre considerat mult subevaluate, în condițiile în care țara nu poate testa decât între 10 – 20% din persoanele suspectate că au fost infectate. În condițiile în care țara începe să ducă lipsă de paturi de spital iar epidemia progresează rapid, autoritățile spun că se așteaptă la o „catastrofă”.