CORONAVIRUS în România: 17 persoane confirmate, 5 vindecaţi, 52 de persoane în carantină. Şcoli închise, evenimente anulate

În România au fost confirmate până în prezent 17 cazuri de coronavirus, dintre care cinci persoane au fost vindecate şi externate. Autorităţile au anunţat măsuri drastice, interzicând adunările cu peste 1.000 de participanţi, anulând zborurile din şi spre Italia, precum şi cursele regulate rutiere sau feroviare ale operatorilor de trasnsport, iar de miercuri toate şcolile se vor închide.

RomaniaTV.net
10 mart. 2020, 09:55
CORONAVIRUS în România: 17 persoane confirmate, 5 vindecaţi, 52 de persoane în carantină. Şcoli închise, evenimente anulate

Toţi pacienţii confirmaţi cu coronavirus au o stare genarală bună, iar persoanele în vârstă care suferă de boli cronice sunt monitorizate cu atenţie. Aceştia sunt internaţi în spitalele din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Craiova. Dintre cele 17 persoane confirmate, cinci au fost declarate vindecate şi au fost externate.

Citeşte şi: Simulare examene naţionale 2020. Anunţul de ultimă oră al ministrului Educaţiei

Până în prezent se află în carantină instituționalizată 52 de persoane pentru care se fac verificări pentru a depista dacă au contractat coronavirusul. În acelaşi timp alte 11.235 de persoane se află în izolare la domiciliu și sub monitorizarea medicilor.
 
Cazurile de coronavirus confirmate în România

1. Primul caz de infectare cu coronavirus a fost confirmat în România pe 26 februarie. Este vorba despre un tânăr din Gorj, care a intrat în contact cu italianul bolnav şi a fost vindecat trei zile mai târziu, pe 29 februarie.
 
2-3. Al doilea şi al treila caz de coronavirus au fost confirmate pe 28 februarie. Este vorba despre o femeie de 38 de ani din Timişoara şi un bărbat în vârstă de 45 de ani din Maramureş. Amândoi au călătorit recent în Italia, iar femeia a fost declarată vindecată pe 5 martie.

4. Al patrulea caz de infecţie cu coronavirus a fost confirmat pe 3 martie la Timişoara. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 47 de ani, care a călătorit în acelaşi avion cu femeia din Timişoara diagnosticată pe 28 februarie şi a fost declarat vindecat pe 5 martie.

5. Al cincilea caz a fost confirmat pe 4 martie. Este vorba despre un adolescent de 16 ani, nepotul bărbatului de 47 de ani diagnosticat pe 3 martie.

6. Al ţaselea caz a fost confirmat în România pe 4 martie. Este vorba despre un bărbat de 71 de ani din Suceava, care s-a întors recent din Lombardia, în data de 28 februarie şi se află în autoizolare.

7. Al şaptea caz a fsot confirmat pe 5 martie. Este vorba despre colega de clasă a tânărului de 16 ani din Timișoara care a fost confirmată pozitiv cu coronavirus pe 5 martie.

8. Cel de-al 8-lea caz de infecţie cu coronavirus a fost confirmat pe 6 martie. Este vorba despre un bărbat de 51 de ani, care s-a întors recent din Italia. Acesta a călătorit în același autocar cu bărbatul de 71 de ani din Suceava diagnosticat cu coronavirus.

9. Un bărbat din Hunedoara este cel de-al nouălea caz confirmat cu coronavirus, pe 6 martie. Acesta a revenit în România pe 26 februarie, din Bergamo.

10. Al 10-lea caz a fost confirmat în data de 7 martie. Este vorba despre o adolescentă în vârstă de 15 ani din Timişoara, care studiază în aceeaşi unitate medicală cu ceilalţi doi tineri din Timişoara.

11. Pe 6 martie a fost confirmată o altă adolescentă în vârstă de 16 ani din Hunedoara, care a călătorit în acelaşi avion cu bărbatul de 40 de ani din Hunedoara.

12. Primul caz de coronavirus din Bucureşti a fost confirmat în Bucureşti pe 7 martie. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 49 de ani, care s-a întors recent din Italia.

13. Un bărbat de 72 de ani din Galaţi, care s-a întors din Lombardia pe 29 februarie, a fost confirmat pe 7 martie. 

14. Al doilea caz confirmat din Capitală a fost confirmat pe 8 martie. Este vorba despre o femeie care a intrat în contact cu bărbatul de 49 de ani din Bucureşti confirmat pe 7 martie. 

15. Un alt caz a fost confirmat pe 8 martie, în judeţul Mureş. Este vorba despre o femeie în vârstă de 70 de ani.

16. Pe 9 martie a fost confirmată cu coronavirus o femeie în vârstă de 73 de ani din Buzău.

17. Ultimul caz confirmat a fost confirmat în Bucureşti, în data de 9 martie. Bărbatul de 60 de ani a fost internat pe 5 martie la Spitalul de Urgență MAI Dimitrie Gerota pentru afecțiuni pulmonare.

Măsurile luate de autorităţile din România

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a anunţat, luni, o serie de măsuri pentru limitarea răspândirii noului coronavirus în România. Prin urmare, premierul Ludovic Orban a anunţat suspendarea cursurilor în şcoli în perioada 11-22 martie, cu posibilitatea de prelungire.

 
De asemenea, Orban a transmis faptul că s-a decis întărirea controlului la frontieră pe transportul rutier și feroviar, suspendarea transportului rutier de persoane pentru cursule de transport din şi spre Italia până pe 31 martie, sistarea programelor de studii privind schimbul de experienţă până pe 31 martie, suspendarea stagiilor în spitale pentru cursanţii şcolilor postliceale, intensificarea acţiunilor preventive în spaţiile publice, cum ar fi gări, autogări, pieţe, pentru conştientizarea populaţiei şi a recomandat munca la domiciliu pentru o parte din personal, acolo unde este posibil.

Ce se întâmplă cu angajaţii de la stat şi privat, în contextul epidemiei de coronavirus în România

Marcel Vela, ministrul interimar de Interne, a anunţat că se ia în calcul ca angajaţii de la stat şi privat să lucreze de acasă, pentru a limita răspândirea coronavirusului. Autoritățile vor transmite circulare către instituţiile publice şi private pentru analizarea posibilităţii ca angajaţii să lucreze de acasă, pentru a limita răspândirea coronavirusului. Este una dintre măsurile luate în ședința de luni a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

„Se vor transmite circulare către toate instituţiile publice şi private în vederea analizării posibilităţii desfăşurării muncii la domiciliu pentru o parte din personal, în temeiul dispoziţiilor art. 108, 110 din Legea 53/2003, Codul Muncii, coroborat cu art. 2 din Legea 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, acolo unde este posibil”, a spus ministrul de Interne, Marcel Vela, la finalul şedinţei.

Simularea examenului naţional, amânată din cauza coronavirusului

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunţat că simulările examenelor naţionale, care ar fi trebuit să aibă loc în săptămâna 23-27 martie, se amână. Măsura este luată în contextul în care toate școlile sunt închise între 11 și 22 martie.

Citeşte şi: Măsurile de ULTIMĂ ORĂ anunţate de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă

„Având în vedere că sunt suspendate cursurile, Ministerul Educației analizează posibilitatea amânării simulărilor, care ar fi trebui să aibă loc înainte de vacanța de Paște. Simulările se vor ține la o dată ulterioră până la sfârțitul anului școlar”, a spus Monica Anisie, potrivit Hotnews.

Ministrul Educației a mai declarat că în acest moment nu s-a luat în discuție amânarea examenelor naționale, dar atunci când se va pune această problemă decizia va fi luată de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, în funcție de situația epidemiei de coronavirus.

„În momentul în care avem o evoluție a situației epidemiei de coronavirus, atunci vom analiza toate aspectele. La momentul acesta numai Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență poate decide cu privire la măsurile pe care le întreprindem în privința amânării examenelor naționale, deci nu Ministerul Educației poate lua această măsură”, a mai spus Monica Anisie.

ZILE LIBERE pentru părinţi atunci când şcolile sunt închise

Proiectul a fost retrimis la Comisia de Muncă din Camera Deputaților, care va avea ședința după plenul Camerei, ceea ce înseamnă că minimum o săptămână nu va intra la votul final din plen.

Un proiect de lege inițiat de parlamentari PSD și ALDE, votat deja de Senat și pus pe ordinea de zi de marţi a Camerei Deputaților, ar obliga toți angajatorii să acorde zile libere plătite unuia dintre părinți dacă școlile se închid din cauza unor „situații extreme decretate”.

Prevederea s-ar aplica părinților de copii până în 12 ani, iar zilele libere se acordă pe toată perioada în care autoritățile decretează închiderea școlilor, potrivit proiectului. El a fost inițiat încă din martie 2019, a trecut de Senat în iulie 2019 și acum este pregătit pentru vot.

Ministerul Muncii va avea pe site-ul propiu o secţiune specială cu întrebări şi răspunsuri legate de domeniul muncii, în contextul măsurilor luate pentru a evita răspândirea infectării cu noul coronavirus. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a afirmat că se recomandă flexibilizarea programului de lucru pentru părinţii care nu au cu cine să îşi lase copiii acasă.