Coronavirus loveşte în turismul din România. Hotelierii se aşteaptă la pierderi uriaşe. „Este imposibil să nu dăm oameni afară”

Industria turismului din România are deja o cădere de 44% pe fondul răspândirii epidemiei de coronavirus, iar pierderile ar putea ajunge şi la 75%. Acest lucru este insuportabil, a declarat Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România, care a cerut ajutorul Guvernului pentru a veni în sprijinului sectorului turistic şi hotelier.

RomaniaTV.net
13 mart. 2020, 08:08
Coronavirus loveşte în turismul din România. Hotelierii se aşteaptă la pierderi uriaşe. „Este imposibil să nu dăm oameni afară”

Călin Ile a atras atenţia asupra situaţiei dificile în care se află turismul din România. El spune că există deja o cădere de 44%, iar pierderile ar putea ajunge la 70-75%, ceea ce e insuportabil.

„Este imposibil să nu dăm oameni afară, nu avem cu ce susține afacerile”, a spus președintele Federației Industriei Hoteliere din România, conform Digi24.

Ile a explicat că veniturile din cazări au scăzut la hotelurile din București cu aproape 44%, cu toate că tariful mediu s-a diminuat cu 14%.

„Nu e cerere, gradul ocupare scade. Suntem cu baioneta la picior”, a precizat președintele Federației Industriei Hoteliere din România.

Călin Ile a amintit despre datoriile pe care statul le are faţă de companiile hoteliere pentru serviciile organizate, precum conferinţe şi evenimente, care nu au fost încă plătite.

Întrebat ce ar trebui să facă românii care şi-au cumpărat vacanţe în această perioadă, Ile a recomandat să amâne concediile vara sau toamna până când epidemia generată de noul coronavirus este ţinută sub control.

„Dacă se cer banii înapoi, se încurcă și mai mult lucrurile”, a spus Ile.

Patronatele din turism şi restaurante au transmis, miercuri, mai multe solicitări Guvernului pentru sprijinirea industriei:

  • scutirea de la plata taxelor pe salarii pentru lunile martie, aprilie şi mai, cu posibilitatea prelungirii la 6 luni în cazul extinderii crizei;
  • amânarea plăţii TVA şi a taxelor locale aferente primului semestru din 2020 pentru o perioadă de 6 luni, fără penalizări şi dobânzi, ca şi formă de creditare cu dobândă zero a industriei turismului;
  • plata imediată a datoriilor statului către operatorii de turism – plata contribuţiilor aferente concediilor medicale de recuperat de către angajator, plata TVA de recuperat, ca şi plăţile facturilor de prestări servicii pe care diverse instituţii ale statului le au de făcut către operatorii de turism;
  • asigurarea unui fond de urgenţă pentru finanţarea creditării operatorilor din turism prin susţinerea dobânzilor din bugetul statului.

Citeşte şi: Criza mondială a coronavirusului va falimenta mai mulţi oameni decât va ucide! Adevarata drama prin care trece planeta luna asta!