CORONAVIRUS Preşedintele filipinez ordonă forţelor de ordine să-i execute pe cei ce nu respectă carantina

Preşedintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, le-a ordonat forţelor de ordine ''să tragă pentru a ucide'' acele persoane care încalcă prevederile impuse de autorităţi în ceea ce priveşte carantina pentru COVID-19.

RomaniaTV.net
02 apr. 2020, 07:50

„Nu am nicio îndoială. Ordinele mele sunt pentru poliţie şi armată: dacă există probleme sau apare o situaţia în care oamenii se ceartă şi viaţa (reprezentanţilor forţelor de ordine – n.r.) este în pericol, trageţi pentru a ucide”, a declarat Duterte miercuri seara într-un discurs televizat, conform Agerpres.

„Mort. Dacă îmi faci probleme, te bag în mormânt”, a ameninţat şeful statului filipinez în aceeaşi zi circa 20 de persoane din cartierul San Roque, din Manila, care au protestat – fără a avea autorizaţie – în faţa poliţiştilor pentru a primi ajutor din partea statului pentru a se putea descurca.

Izolarea unei bune părţi a populaţiei ţării, inclusiv a Manilei, şi normele stricte de carantină şi izolare au împiedicat milioane de persoane din cartierele sărace ale capitalei care îşi duc traiul de pe o zi pe alta să găsească modalităţi de a supravieţui.

Duterte a acuzat grupuri civile de stânga că instigă la proteste. „Stângiştilor, voi nu sunteţi guvernul. Nu mai provocaţi probleme şi tulburări pentru că, până se încheie epidemia, voi ordona să fiţi arestaţi!”, a ameninţat preşedintele filipinez, care a obţinut săptămâna trecută „puteri speciale” din partea Congresului pentru a combate pandemia.

Apărătorii drepturilor omului şi grupurile civile au denunţat joi declaraţiile preşedintelui, critici care s-au extins rapid pe reţelele sociale, unde hashtagul #OustDuterte (înlăturaţi-l pe Duterte) a devenit Trend Topic începând de miercuri seara.

Citeşte şi: Donald Trump ameninţă cu războiul în plină pandemie de coronavirus. „Avem informaţii că se pregăteşte un atac viclean”