CORONAVIRUS. Românii izolaţi la domiciliu cer oficial suspendarea plăţii creditelor. Răspunsul băncilor

Izolarea la domiciliu sau intrarea în carantină le pune oamenilor şi probleme şi de ordin financiar, mulţi dintre ei ajungând în situaţia de a nu-şi mai putea plăti creditele. Băncile au început deja să primească de la clienți informări cum că se află în imposibilitatea obiectivă de plată a ratelor la termen, ca urmare a actualului context.

13 mart. 2020, 11:10
CORONAVIRUS. Românii izolaţi la domiciliu cer oficial suspendarea plăţii creditelor. Răspunsul băncilor

Am primit o solicitare din partea unui client, cu care deja suntem în legătură pentru a identifica cea mai potrivită soluție. Pentru moment, este singurul caz persoană fizică„, a declarat, pentru Profit.ro, Roxana Cristea, Head of Retail Lending la ING Bank.

Banca discută deja soluții pentru depășirea problemei, iar dacă vor fi și alți clienți în astfel de situații, ING Bank spune că poate primi notificări atât telefonic, via e-mail, cât și pe rețele sociale, nu doar prin poștă sau în agenții. În funcție de canalul de comunicare, va încerca să identifice corect clientul, adresând, spre exemplu, telefonic, întrebări de identificare. Banca spune că poate discuta amânări la plata ratelor și prin call center pentru astfel de situați de izolare la domiciliu și de imposibilitate obiectivă de plată a ratelor la termen, nefiind obligatoriu ca un client să activeze mijloacele digitale dacă nu le folosește deja.

Citeşte şi Medicii avertizează. Jumătate dintre pacienţii diagnosticaţi cu coronavirus sufereau de această boală

Reprezentanți Raiffeisen Bank au arătat la rândul lor, pentru Profit.ro, că au avut și ei o primă sesizare, iar între timp situația clientului a fost rezolvată.

Italia este prima ţară care a suspendat, prin decizie a Guvernului, plata ratelor la creditele ipotecare în contextul crizei de coronavirus, dar o propunere în acest sens a fost făcută şi în România, de către PSD.