Coronavirus Spania: 10 zile de doliu naţional începând de miercuri

În Spania, de miercuri, începe o perioadă de 10 zile de doliu pentru a onora cele aproape 30.000 de persoane care au murit din cauza pandemiei de coronavirus, relatează Reuters.

RomaniaTV.net
27 mai 2020, 06:06
Coronavirus Spania: 10 zile de doliu naţional începând de miercuri
În timpul acestei perioade, steagurile vor sta la jumătatea bernei la toate clădirile instituțiilor publice și la navele militare, potrivit purtătoarei de cuvânt a guvernului Maria Jesus Montero.

Miercuri dimineață, numărul deceselor ajunsese în Spania la peste 27.000.

Citeşte şi: Tânăr căutat în Spania pentru crimă, prins de poliţiştii din Sibiu

Protest spontan al cadrelor medicale din Spania

Cadre medicale din Spania au demonstrat în faţa mai multor spitale din Madrid în principal pentru a solicita suplimentarea resurselor necesare în lupta pe care o duc împotriva COVID-19. Capitala spaniolă este cea mai afectată regiune din ţară de epidemia noului coronavirus, aici înregistrându-se o treime din cazurile de îmbolnăvire şi de decese, informează Agerpres.

Participanţii la protest au păstrat două minute de tăcere la intrarea mai multor spitale din capitala spaniolă. Pe pancartele pe care le aveau cu ei era scris: „Nu suntem nici eroi, nici atentatori sinucigaşi, avem nevoie de echipamente adecvate de protecţie„, transmite Agerpres, care preia AFP.

Protestatarii au declarat că scopul lor a fost acela de a atrage atenţia asupra „situaţiei noastre în acest moment, asupra precarităţii locurilor noastre de muncă. COVID-19 nu a făcut decât să evidenţieze o situaţie cu care deja ne confruntam„, a declarat pentru AFP Silvia Garcia, asistentă medicală.

Trebuie să ni se acorde mijloacele de a trata (…), trebuie să ni se garanteze că ne putem odihni şi proteja pentru a ne facem munca în cele mai bune condiţii„, a declarat Victor Aparicio, asistent medical.

Citeşte şi În Italia, 60.000 de voluntari vor monitoriza respectarea măsurii de distanţare socială

Cadrele medicale reclamă, printre altele, lipsa forţei de muncă şi a echipamentelor de protecţie pentru a face faţă epidemiei de coronavirus. La Madrid, sistemul de sănătate a fost pe punctul de a ceda în perioada de vârf a epidemiei.

De asemenea, protestatarii au mai solicitat prelungirea contractelor celor 10.000 de persoane pe care autorităţile locale le-au angajat în spitalele madrilene pentru ca sistemul medical să poată face faţă epidemiei. Contractele de muncă ale acestora sunt valabile doar până la sfârşitul anului.