CORONAVIRUS. Ungaria suspenda ratele la credite pana la sfarsitul anului

Viktor Orban, premierul Ungariei, a anunțat miercuri, 18 martie, un moratoriu general privind rambursarea creditelor pentru toate companiile și debitorii privați la finalul anului, în ideea de a limita consecințeșe economice ale răspândirii coronavirusului.

RomaniaTV.net
18 mart. 2020, 16:41
CORONAVIRUS. Ungaria suspenda ratele la credite pana la sfarsitul anului

„Persoanele fizice şi companiile vor fi scutite de la plata principalului şi a dobânzilor până la finele anului pentru creditele pe care le-au luat până astăzi”, a anunţat Viktor Orban într-un mesaj video publicat pe pagina sa de Facebook.

Citește și: BRD amână cu cel mult 3 luni plata ratelor şi prelungeşte cu 3 luni liniile de credit care expiră în această perioadă

Anunţul premierului vine după ce Banca Naţională a Ungariei, condusă de Gyorgy Matolcsy, fost ministru al Economiei în guvernul lui Orban, a făcut un apel către bănci să suspende în mod voluntar rambursarea împrumuturilor pentru companii şi persoane fizice.

De asemenea, premierul ungar a anunțat și alte măsuri destinate păstrării locurilor de muncă, măsuri care vizează sectoarele vulnerabile, precum turismul, restaurantele și petrecerea timpului liber. Companiile din aceste sectoare vor fi scutite de la plata contribuțiilor sociale. În plus, Orban a anunțat că acestea sunt cele mai urgente măsuri, adăugând faptul că alte măsuri pentru stimulării economiei vor fi adoptate în zilele următoare.

După ce Orban şi-a anunţat decizia, forintul ungar, care s-a depreciat cu 6% în raport cu moneda euro de la începutul acestui an, a atins un minim istoric de 355 forinţi pentru un euro. Acţiunile grupului bancar OTP Bank au scăzut cu 7%, până la cel mai scăzut nivel de după luna iulie 2017.