Noi informaţii despre coronavirus. Niciun caz confirmat, 69 de persoane sunt în carantină. „Măştile vor fi la preţuri extrem de mari”

"Toate cele 13 persoane de la Gorj care au fost contacţi direcţi au test negativ coronavirus", a anunţat Nelu Tătaru, secretat de stat Ministerul Sănătăţii.

RomaniaTV.net
26 feb. 2020, 12:07

În prezent nu avem niciun caz de infectare cu coronavirus în România, a anunţat Raed Arafat, secretarul de stat în MAI.

„Toate persoanele care vin din zone închis, Wuhan, vase de croazieră, cele 11 comune din Italia, sunt puse în carantină instituţionalizată.

Aceste 14 zile vor fi testaţi la intrarea în carantină, iar la ieşirea din carantină se vor face două teste la o diferenţă de 24 de ore care trebuie să fie negative.

La persoanele asimptomatice care vin din zona extinsă din afara acestor zone, cum este Italia, provincia Lombardia şi Veneto, vor fi izolate voluntare la domiciliu atât ei, cât şi familiile lor. După perioada de 14 zile vor beneficia şi ei de concediu medical”, a anunţat Nelu Tătaru, secretat de stat Ministerul Sănătăţii.

„Dincolo de cazul Gorj, toate celelalate teste efectuate până astăzi, inclusiv cele de la Buzău, sunt negative”, a mai precizat Nelu Tătaru.

Tătaru a mai precizat că astăzi se aflau 69 de persoane în carantină, 4818 persoane izolate la domiciliu, dintre care 920 în Bucureşti.

„Pentru persoanele asimptomatice se impune izolarea la domiciliu. De la punctele de frontieră sunt transportate cu un transport special către casele lor. Ei şi famiile lor sunt izolaţi voluntar la domiciliu. Vor primi concediu medical, iar elevii scutire medicală”, a spus Tătaru.

Unde sunt internate persoanele cu simptome de coronavirus

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a explicat că persoanele care vin din focarele de coronavirus şi prezintă simptome sunt trimise la unul dintre cele cinci centre medicale şi li se recoltează probele.

„Dacă ies pozitive, primele 10 cazuri sunt transportate la Matei Balş, unde sunt tratate. După 10 cazuri, rămân în cele cinci clinici de Boli Infecţioase de la nivelul ţării”, a precizat secretarul de Stat în Ministerul Sănătăţii.

Supravegherea persoanelor suspectate de coronavirus se face zilnic de către medicul de familie şi de Direcţia de Sănătate Publică din fiecare judeţ.

Raed Arafat, despre ştirile false privind coronavirus

  • Rugămintea nostră este să nu devină fiecare din aceste cazuri o poveste întreagă de panică până la momentul ieşirii rezultatelor.
  • Implicarea jurnaliştilor în zonele în care se fac anchetele epidemiologice. Vă adresăm rugămintea să păstraţi o distanţă importantă faţă de echipe şi să nu expunem oamenii care sunt expuşi, potenţiale persoane de contact. Este un risc şi pentru personalul mass media.
  • Referitor la ştirile false. Am dat exemplul unui ordin de ministru elaborat, scris de cineva, exact formatul unui ordin al ministru al Sănătăţii şi transmis pe Facebook, pe SMS, care pentru un om de rând nu are cum să înţeleagă că nu este un ordin real. Sunt oameni care elaborează aceste documente pentru a dezinforma şi pentru a induce în panică.
  • Rugăminte către populaţie: să nu creadă aceste materiale care le ajung pe diverse căi, pe SMS, pe Whatsapp până când nu le confirmă cu comunicatele Grupului Strategic de Comunicare.
  • Într-o oră nu are cum să devină epidemie. Dacă apare un caz, până când ajunge să fie transmis la zeci de persoane, nu se întâmplă într-o oră. Dacă s-a întâmplat să se găsească un caz pozitiv, nu înseamnă că România are o epidemie. A fost un cetăţean bolnav cu coronavirus care intra în contact cu mai multe persoane, iar persoanele cu care a intrat în contact direct sunt negative. Testele sunt negative.

Cum se pregătesc autorităţile pentru criza provocată de coronavirus

Raed Arafat: „Avem stocuri pentru echipele medicale rămase de pe timpul în care s-au creat stocuri. Mai sunt stocuri propriii ale spitalelor. Nu sunt multe. Pentru asta se fac achiziţile în regim de urgenţă. Nu suntem singura ţară care se confruntă cu lipsa măştilor”.

  • Lipsa măştilor din farmacii este aproape în toată Europa în acest moment. Ştim că unii şi-au ascuns măştile pentru a le scoate şi vinde la suprapreţ”, a spus Raed Arafat.
  • Acest lucru e clar că va duce la o panică a populaţiei pentru că nu avem măşti. Sunt convins că vor apărea măştile pe diferite căi şi cu preţuri extrem de mari. Vom lua măsuri pentru că măştile destinate populaţiei diferă de cele pentru personalul medical.
  • Vom reuşi să avem cantităţi de măşti pentru distribuire gratuită populaţiei dacă se situaţia se transformă într-una critică de epidemie care să necesite acest lucru.i