Coronavirusul afectează fertilitate la bărbaţi! Cercetătorii recomandă bărbaţilor după ce se vindecă de virus să-şi facă analizele

Medicii din China îndeamnă pacienții cu coronavirus de sex masculin să-și testeze fertilitatea imediat ce se vor recupera, deoarece infecția le poate afecta funcția testiculelor.

RomaniaTV.net
12 mart. 2020, 12:57
Coronavirusul afectează fertilitate la bărbaţi! Cercetătorii recomandă bărbaţilor după ce se vindecă de virus să-şi facă analizele

Deși coronavirusul țintește în principal plămânii și sistemul imunitar, acesta poate, în teorie, să afecteze abilitățile unui bărbat de a se reproduce, potrivit Spitalului Tongji din Wuhan. Medicii din Wuhan au sugerat probabilitatea ca boala să afecteze formarea hormonilor sexuali masculini, anunţul a fost făcut ieri de profesorul Li Yufeng și echipa sa de la Centrul de Medicină Reproductivă din spital.

Spitalul Tongji, afiliat la Universitatea de Știință și Tehnologie din Huazhong, este unul dintre spitalele desemnate de guvern pentru a trata pacienții cu coronavirus de la un focar început în Wuhan în ianuarie. Potrivit experților, noul coronavirus, cunoscut sub numele de SARS-CoV-2, intră în celulele umane și provoacă leziuni tisulare prin legarea proteinei sale spike la proteina membranei celulare care transformă angiotensina enzimă 2 (ACE2).

Citeşte şi: Medic de familie din Bacău, controlat de DSP. Bărbatul efectua teste coronavirus pentru 50 de lei

ACE2 este cunoscut a fi prezent în organe umane, în afară de plămâni și poate fi deosebit de abundent în testiculele unui bărbat. Acesta poate fi concentrat în mai multe celule care sunt direct legate de abilitățile de reproducere masculine, inclusiv celulele germinale, celulele de susținere și celulele Leydig, a afirmat echipa.

Ei au adăugat că în timpul focarului SARS din 2002 și 2003, medicii au observat leziuni grave ale sistemului imunitar la testiculele unor pacienți de sex masculin. Chiar dacă medicii nu au detectat coronavirusul SARS sau SARS-CoV, în testiculele pacienților, aceștia ar putea suferi inflamații ale organele lor sexuale, potrivit studiului. 

Citeşte şi: CORONAVIRUS. Cei care vor refuza carantina vor fi acuzaţi de crimă. Pedepsele ajung la 21 de ani de închisoare

Întrucât noul coronavirus este foarte similar cu SARS și cei doi au același receptor ACE2 al celulelor gazdă, echipa a ajuns la concluzia că, teoretic, noul coronavirus ar putea provoca pagube testiculelor bărbaților. „Prin urmare, pentru bărbații care au fost infectaţi, în special pentru cei care trebuie să se reproducă, cel mai bine este să se supună testelor de fertilitate relevante, precum testele de calitate a spermatozoizilor și nivelul hormonilor, după recuperare pentru a detecta problemele cât mai curând posibil”, potrivit unui raport emis de spital.

Peste 100 de țări se luptă acum cu virusul declanşat în Chinei. Organizația Mondială a Sănătății a declarat ieri focarul de coronavirus o pandemie după ce a blamat „niveluri alarmante de inacțiune” de către guvernele de pe toată planeta pentru alimentarea crizei.