Coronavirusul atacă economia: 400.000 de contracte de muncă, suspendate în mai puţin de o lună

La acest moment sunt suspendate 400.000 de contracte de muncă, a declarat vineri, la Digi 24, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, potrivit Agerpres. Ea spunea, vinerea trecută, că erau suspendate aproximativ 200.000 de contracte de muncă, ceea ce înseamnă că numărul s-a dublat într-o săptămână.

RomaniaTV.net
27 mart. 2020, 15:45
Coronavirusul atacă economia: 400.000 de contracte de muncă, suspendate în mai puţin de o lună

Violeta Alexandru a afirmat că „cel mai probabil” cei mai mulţi dintre angajaţii cu contracte suspendate se vor regăsi probabil pe listele pe care angajatorii urmează să le depună la Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj tehnic pentru salariaţi.

Şomajul tehnic e suportat de stat doar pentru perioada stării de urgenţă. A fost simplificat modul în care poate fi obţinut

„Situaţia ne arată că sunt în acest moment 400.000 de contracte de muncă cu suspendare de activitate, ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, cele mai multe dintre aceste persoane se vor regăsi pe solicitările angajatorilor (de acordare a şomajului tehnic – n. r.), dar asta nu înseamnă că toate aceste persoane se vor regăsi acolo. Rămâne să vedem la începutul lunii aprilie pentru prima parte de plată, şi anume pentru 16 – 31 martie, prin solicitările adresate de angajatori, respectiv vom vedea la începutul lunii mai pentru perioada 1 aprilie – 16 aprilie”, a declarat ministrul Muncii.

Violeta Alexandru, măsuri pentru PFA, cei pe drepturi de autor şi întreprinderi individuale. „Mă concentrez pe urgențele zilnice”

Ea a reamintit că decretul prin care s-a stabilit starea de urgenţă acoperă perioada 16 martie – 16 aprilie. Ca atare, angajatorii prezintă o primă situaţie aferentă perioadei 16 martie – 31 martie şi a doua situaţie de îndată ce se închide fiscal luna martie, respectiv a doua solicitare va fi începând cu 1 mai pentru perioada 1 aprilie – 16 aprilie.

Ministrul Muncii a prezentat, vineri, procedura simplificată pentru accesarea de către angajatori a fondurilor puse la dispoziţie de stat pentru plata şomajului tehnic.

Vinerea trecută, Violeta Alexandru spunea că la acel moment erau suspendate aproximativ 200.000 de contracte de muncă, ceea ce înseamnă că numărul s-a dublat într-o săptămână. „E o situație gravă că 200.000 de oameni nu mai au contractele în forță, ci suspendate, este o situație foarte grea, nu văd schimbări încă, dar ne-am pregătit cu o estimare de 300-400.000 pentru perioada acoperită de decretul președintelui. Vor urma noi decizii în funcție de evoluție”, declara atunci Violeta Alexandru.

Şeful Cancelarului premierului, Ionel Dancă, a explicat că toţi angajatorii care au aplicat măsura suspendării temporare a contractelor individuale de muncă în urma epidemiei de coronavirus se califică pentru a primi şomajul tehnic, această facilitate fiind valabilă doar pe perioada stării de urgenţă.

„Facilitatea se acordă pentru contractele pe perioada stării de urgenţă, pentru zilele aferente perioadei stării de urgenţă. Astfel, contractele de muncă suspendate în luna martie vor putea fi decontate, ajutorul de şomaj tehnic va fi decontat de stat pentru numărul de zile aferente perioadei stării de urgenţă, respectiv de la 16 martie la 31 martie”, a spus Ionel Dancă.

El a precizat că acele contracte suspendate înainte de intrarea în starea de urgenţă vor avea posibilitatea să deconteze ajutorul de şomaj tehnic parţial doar în această perioadă a stării de urgenţă.

Dancă a precizat şi care este procedura pentru a fi primit şomajul tehnic. „În primele zile ale lunii aprilie se vor depune documentele solicitate şi aici procedura este foarte simplificată, o declaraţie pe propria răspundere din partea angajatorului, însoţită de o listă cu angajaţii, cu contractele de muncă individuale suspendate. În termen de 15 zile de la depunerea documentelor, Ministerul Muncii, ANOFM face plata către angajatori. Angajatorii au obligaţia ca în trei zile de la primirea acestei indemnizaţii să facă plata către angajaţi”, a spus şeful Cancelariei premierului.

El a explicat şi ce se întâmplă cu alte forme de angajare. „Avem categoria alţi profesionişti prevăzută în ordonanta de urgenţă care include toate formele de prestaţii economice, în baza unor autorizaţii de persoană fizică autorizată, întreprindere individuală şi alte forme de derulare a activităţii. Pentru aceste persoane, indemnizaţia fixă este de 75% din salariul mediu brut pe economie. În cazul contractelor individuale de muncă, indemnizaţia este de 75% din salariul de bază, nu mai mult de 75% din salariul mediu pe economie. Pentru cei care au alte forme de prestare a activităţilor economice, se acordă o indemnizaţie fixă, de 75% din salariul mediu pe economie”, a mai spus Dancă.

El a declarat că în cazul în care un angajat are un salariu pentru care 75% din salariul de bază e mai mare decât 75% din salariul mediu pe economie, atunci angajatorul are posibilitatea să acorde suplimentar faţă de indemnizaţia acordată de stat, diferenţa până la 75% din salariul de bază.

El a menţionat că a fost inclusă o prevedere specială pentru persoanele care desfăşoară activităţi şi câştigă venituri exclusive în baza unor contracte de drepturi de autor şi aceştia beneficiază de o indemnizaţia de 75% din salariul mediu pe economie pentru perioada aferentă stării de urgenţă.

Ionel Dancă a menţionat că au fost eliminate unele prevederi anunţate iniţial. „A fost eliminată prevederea cu privire la scăderea încasărilor cu 25% în luna martie faţă de media lunilor ianuarie, februarie şi de asemenea, a fost eliminată restricţia privind numărul de angajaţi pentru care se solicită această indemnizaţie care era limitată la 75% dintre angajaţi. În acest moment, facilitatea se extinde pentru toţi angajaţii care au fost afectaţi de efectele epidemiei cu coronavirus şi nu există o limită de scădere a încasărilor sau veniturilor în baza cărora să fie eligibili pentru a solicita acest ajutor. Cerinţa este o declaraţie pe propria răspundere că angajatorul a fost afectat de efectele epidemiei cu coronavirus, iar această declaraţie pe propria răspundere va fi verificată ulterior depunerii documentelor, ulterior efectuării plăţilor. Plata nu este condiţionată de efectuarea acestui control pe perioada stării de urgenţă”, a spus Dancă.

El a menţionat şi care sunt categorii mari care beneficiază de ajutorul de şomaj. „Sunt două categorii mari de beneficiari: cei cu contracte individuale de muncă, angajatorul depune documentele la ANOFM, la structurile judeţene, pentru cei care nu au contracte individuale de muncă, respectiv persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi alte categorii profesionale, depun documentele individual la structurile teritoriale ale Agenţiei de Naţionale pentru Plăţi şi Intervenţii Sociale”, a explicat Dancă.

Violeta Alexandru a mai transmis că guvernanţii au încredere în români. „Având în vedere situaţia grea prin care trecem cu toţii, aceste reglementări au plecat de la următoarea premisă: avem totală încredere în români. Faptul că am simplificat procedurile, înseamnă că avem încredere în angajatori, respectiv în persoanele fizice autorizate, în persoanele care desfăşoară activităţi pe alte forme de muncă legale că ceea ce ne vor declara dânşii corespunde cu realitatea. Declaraţia pe proprie răspundere vă arată că guvernul pleacă de la premisa de încredere faţă de toţi cei care vor solicita fonduri guvernamentale. Nu trebuie să plătească nimeni din propriile resurse, urmând să le deconteze de la ANOFM, dacă este angajator cu angajaţi pe contracte individuale de muncă, respectiv de la ANPIS, dacă lucrează în alte forme contractuale, nu trebuie să plătească de la dânşii urmând să primească fondurile înapoi. Procedura este că depun aceste documente la începutul lunii aprilie pentru perioada din luna martie acoperită de decret şi vor primi în cel mai scurt timp banii”, a explicat ministrul Muncii.

Alexandru a menţionat că nu vor fi făcute verificări în această perioadă. „Nu vom face verificări în această perioadă, de aceea insist pe componenta de încredere pe care o avem în români. Eventuale verificări se vor face ulterior pe baza unui eşantion pe care îl avem în vedere, dar după ce depăşim această perioadă critică. Avem încredere că informaţiile pe care ni le daţi sunt informaţii corecte, sunt informaţii care reflectă realitatea pentru că şi unii şi alţii trecem printr o perioadă în care trebuie să ne ajutăm reciproc în condiţii de corectitudine”, a precizat ministrul Muncii.