CORONAVIRUSUL în Scandinavia. Ce măsuri au luat nordicii pentru prevenirea epidemiei

Ţările nordice au fost considerate în ultimele decenii un etalon în materie de politici publice şi protecţia cetăţenilor. Din păcate, nici ele nu au scăpat de epidemia de coronavirus, diferenţa fiind făcută însă de măsurile luate de autorităţi, unele dintre putând fi importate şi de ţări precum România.

11 mart. 2020, 11:16
CORONAVIRUSUL în Scandinavia. Ce măsuri au luat nordicii pentru prevenirea epidemiei

Coronavirusul a infectat aproximativ 1.000 de persoane în ţările nordice, unde până miercuri la prânz nu se înregistrase niciun deces. Pe ţări, situaţia îmbolnăvirilor este următoarea: Norvegia – 400 bolnavi, Danemarca – 342, Suedia – 326 bolnavi şi Finlanda, cu 40 de cazuri.

Iată principalele măsuri luate în aceste ţări, pentru prevenirea răspândirii Covid-19. Danemarca le recormandă cetăţenilor să nu se utilizeze transportul public la orele de vârf, propunându-le companiilor flexibilizarea programului de lucru, unele urmând să înceapă programul mai devreme decât în mod obişnuit, altele mai târziu. De asemenea, operatorul public de transport DSB este dispus să returneze banii pentru biletele de tren sau de autobuz celor care nu mai doresc să călătorească, din cauza temerilor legate de coronavirus.

Citește și Caz confirmat de coronavirus la ING Tech România. Sute de angajaţi ai multinaţionalei vor lucra de acasă

Ministerul Transporturilor din Danemarca are în vedere să introducă reguli speciale privind transportul în comun, în aşa fel încât să nu intre foarte mulţi oameni în garniturile de tren sau autobuze. Poliţia va colabora în acest sens cu angajaţii companiilor de transport, pentru redistribuirea pasagerilor.

Suedia suspendă alcooltestele

În Norvegia, premierul Erna Solberg a declarat miercuri că nu este cazul ca ţara întreagă să intre între în carantină, în ciuda faptului că ţara are cel mai mare număr de îmbolnăviri dintre ţările scandinave, 400. Institutului Norvegian de Sănătate Publică le-a recomandat cetăţenilor să evite pe cât posibil transportul public şi chiar s-a constatat o reducere a numărului de călători cu trenul. Până în prezent, compania națională nu are cifre specifice, ci se bazează pe observații ale personalului tehnic, care spune că trenuri locale în mod normal aglomerate au acum o mulțime de locuri goale.

În Suedia s-a luat decizia de a se suspenda alcooltestele pentru şoferi, tocmai pentru a se preveni răspândirea coronavirusului.