Coronavirusul poate rămâne în aer, în spaţii închise, până la 14 minute. Ce trebuie să ştiţi dacă mergeţi în magazine

Noul coronavirus poate fi transmis și prin particule generate în timpul vorbirii şi rămase în suspensie în aer timp de mai mult de 10 minute, sunt concluziile unui studiu recent, realizat de Institutul Național de Diabet, Boli Digestive și Rinichi (NIDDK), din SUA.

14 mai 2020, 17:30
Coronavirusul poate rămâne în aer, în spaţii închise, până la 14 minute. Ce trebuie să ştiţi dacă mergeţi în magazine

Particulele de salivă generate atunci când un pacient cu Covid-19 vorbește într-un spațiu închis rămân în aer timp de 8 până la 14 minute. Aceasta este concluzia experimentului efectuat de NIDDK şi publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Aceste particule generate de purtătorii asimptomatici ai SARS-CoV-2 sunt văzute din ce în ce mai mult ca un mod probabil de transmitere a bolii„, concluzionează studiul.

Citeşte şi Comisia Europeană, decizie surprinzătoare despre COVID-19. Nu l-a inclus în grupa agenţilor cu risc maxim pentru lucrători

În timpul experimentului, o persoană aflată într-un spațiu închis unde se afla amplasat un laser, a rostit expresia „Rămâi sănătos” timp de 25 de secunde. Conform observațiilor, vorbirea puternică poate emite mii de picături de lichid oral pe secundă, care dispar doar după 8 până la 14 minute. O astfel de observație dovedită experimental confirmă faptul că vorbirea normală determină transmiterea virusurilor transmise prin aer, în spații limitate„, se arată în studiu.

Până în prezent, noul coronavirus, apărut în China, în decembrie anul trecut, a ucis peste 297.000 de oameni la nivel global, iar aproape 4,4 milioane de persoane au fost infectate.