Coronavirusul se extinde rapid în Europa, e afectată și Grecia. Ultimele informaţii din Italia şi cele mai recente bilanţuri

China a anunţat miercuri 52 de decese provocate de coronavirus în ultimele 24 de ore, ceea ce duce la 2.715 totalul cumulat al victimelor de la apariţia pneumoniei virale în luna decembrie 2019 în provincia Hubei (centru). Cele 52 de noi decese - cea mai mică cifră de trei săptămâni - au fost raportate în această provincie. În acelaşi timp, în Europa, epidemia de coronavirus continuă să se extindă, iar Franţa a raportat miercuri primul deces din cauza coronavirusului.

26 feb. 2020, 08:09
Coronavirusul se extinde rapid în Europa, e afectată și Grecia. Ultimele informaţii din Italia şi cele mai recente bilanţuri

UPDATE. Grecia a anunțat primul cay de coronavirus pe teritoriul său. Este vorba de o persoană depistată la Salonic. Până în prezent au fost confirmate 81.233 de cazuri de coronavirus confirmate la nivel global şi 2.769 de decese.

ȘTIREA INIȚIALĂ. Noul coronavirus, apărut pentru prima oară în decembrie, în China, continuă să se extindă în Europa. Austria a anunţat primele 2 cazuri în regiunea Tirol, unde un hotel din Innsbruck, la graniţa cu Italia, a fost plasat în carantină, din cauza unei recepţionere italiene contaminate. Primul caz din Elveţia a fost semnalat într-o regiune de lângă Italia, iar în Croaţia un tânăr întors din peninsulă s-a îmbolnăvit. În Arhipelagul Canare, mii de turişti sunt blocaţi într-un hotel din Tenerife, unde era cazat un italian purtător al virusului. În Franţa, există un deces şi 14 cazuri, cel mai recent fiind un bărbat revenit din Lombardia. Majoritatea cazurilor au legătură cu Italia, ţara europeană cea mai afectată.

În acelaşi timp, numărul persoanelor infectate cu coronavirus în Italia a ajuns la 323, iar al morților la 11, dintre care 9 numai în regiunea Lombardia. Filtrele de control din așa-numita „Zona Roșie” din provincia Lodi, care cuprinde 11 localități contaminate, au crescut de la 15 la 35, polițiștilor și jandarmilor alăturându-li-se și armata.

De asemenea, a fost consemnat primul caz cu coronavirus în Algeria, fiind vorba despre un turist italian.

Citeşte şi Economia Asiei se prăbuşeşte după coronavirus! În Hong Kong fiecare locuitor va primi din partea statului 1.300 de dolari

În Hubei au fost indentificate şi 401 din cele 406 de cazuri noi de contaminare raportate miercuri în China, potrivit Comisiei Naţionale de Sănătate de la Beijing. În prezent, China numără peste 78.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. De asemenea, autorităţile au plasat în carantină 94 de persoane aflate la bordul unui avion care venea la Nanjing (estul Chinei) de la Seul, în contextul în care trei pasageri aveau febră, a informat televiziunea naţională. Oficialii vamali s-au urcat în avion la scurt timp după aterizarea acestuia, marţi, pentru a detecta persoane prezentând simptome ale noului coronavirus şi le-au descoperit la trei pasageri, toţi chinezi, care au fost ulterior spitalizaţi pentru testări, potrivit CCTV. Aceştia nu călătoriseră recent la Wuhan, capitala provinciei Hubei, unde a apărut virusul pentru prima dată, a precizat CCTV. Ceilalţi 94 de pasageri au fost cazaţi într-un hotel pe care, pentru moment, nu au voie să-l părăsească.

Citeşte şi Tot ce se ştia despre coronavirus e fals! Rata de mortalitate ar fi de fapt mult mai mare

Coreea de Sud este în prezent al doilea centru de contagiune după China, cu 1.146 de cazuri de contaminare anunţate miercuri, în creştere cu 169 faţă de ziua precedentă, şi 11 decese. De altfel, un soldat american staţionat în Coreea de Sud a fost testat pozitiv pentru Covid-19, devenind primul militar al Statelor Unite cu coronavirus, au anunţat marţi Forţele armate americane din Coreea de Sud (US Forces Korea – USFK). Soldatul, în vârstă de 23 de ani, este staţionat la Camp Carroll, la aproximativ 20 km nord-vest de oraşul Daegu, şi se află în carantină la locuinţa sa din afara bazei, potrivit USFK. Soldatul a fost în tabără în perioada 21-25 februarie şi a vizitat Camp Walker în Daegu pe 24 februarie. Începând de miercuri, 18 militari coreeni au fost depistaţi cu noul coronavirus, a anunţat Ministerul Apărării de la Seul. Pentru a preveni răspândirea în continuare, ministerul a plasat marţi în carantină în jur de 9.230 de militari la bazele lor. Majoritatea cazurilor de coronavirus din afara Coreei de Sud au fost raportate la Daegu şi Cheongdo, în provincia Gyeongsang de Nord.

În acelaşi timp, Filipine a anunţat miercuri că le interzice cetăţenilor săi îmbarcarea către orice aeronavă sau vapor cu destinaţia Coreea de Sud.

Iran este a treia cea mai afectată ţară de coronavirus, cu 95 de cazuri de pacienţi infectaţi, 34 dintre ei fiind depsitaţi în ultimele 24 de ore. Cele mai multe cazuri, 16, au fost descoperite în Qom, epicentrul coronavirusului din Iran.

În afara Chinei, epidemia afectează tot mai multe ţări unde a provocat cel puţin 2.500 de cazuri de infectare şi peste 40 de decese.