Tot ce se ştia despre coronavirus e fals! Rata de mortalitate ar fi de fapt mult mai mare

Una din speranţele oamenilor care urmăresc fenomentul coronavirus din China a fost că imaginea alarmantă a letalității sale este probabil exagerată, deoarece statisticile arată că sunt multe cazuri uşoare, cu oamnei care s-au vindecat. 

RomaniaTV.net
26 feb. 2020, 06:16
Tot ce se ştia despre coronavirus e fals! Rata de mortalitate ar fi de fapt mult mai mare

Însă, un expert al Organizației Mondiale a Sănătății a sugerat că acesta nu pare să fie cazul real. Bruce Aylward, care a condus o misiune internațională în China pentru a afla despre virus și răspunsul Chinei la acest fenomen, a spus că specialiștii nu au văzut acele cazuri de vindecare sau cele cu simptome uşoare. 

Monitorizarea persoanelor care au fost infectate este esențial pentru a evalua cât de periculos este acest virus. În primele zile ale unui focar exploziv cu un nou agent patogen, este extrem de dificil să te uiți dincolo de oamenii care se scurg în spitale pentru îngrijire pentru a vedea dacă există multe altele la domiciliu, cu o răceală ușoară sau cu o boală asemănătoare gripei.

Citeşte şi: Coca Cola lovită puternic de coronavirus. Producţia este pusă în pericol

Dacă un număr mare de cazuri ușoare sau practic fără simptome nu sunt detectate, aceasta ar sugera că estimările proporției de persoane care ar putea ajunge în UCI sau ar putea muri în timpul unei epidemii Covid-19 ar fi mai mici decât cele văzute până în prezent în China. 

Afirmația a fost repede contestată de un expert în boli infecțioase. Gary Kobinger, directorul Centrului de Cercetare a Bolilor Infecțioase de la Universitatea Laval din Quebec, a declarat că ar fi foarte neobișnuit să nu existe cazuri fără simptome sau cazuri fără coronavirus. El a subliniat faptul că focarele au apărut în țări îndepărtate de China – inclusiv Iranul și Italia – deoarece persoanele cu infecții ușoare nu au fost detectate și au călătorit în alte locuri.

„Există cazuri ușoare care sunt nedetectate. Acesta este motivul pentru care se răspândește. În caz contrar, nu s-ar răspândi pentru că am ști unde sunt acele cazuri și acestea ar fi âinute în carantină”, a spus Kobinger.

Citeşte şi: CORONAVIRUS. Primăria Voluntari: Teste gratuite de depistare a virusului, pentru elevi şi profesori

Aylward a spus că în China, aproximativ 80% din cazuri sunt ușoare, aproximativ 14% sunt grave și aproximativ 6% sunt bolnavi de critică. Rata fatalității cazului – procentul persoanelor infectate cunoscute care mor – este între 2% și 4% în provincia Hubei și 0,7% în alte părți din China, a spus el.

O rată a deceselor între 2% și 4% o depășește pe cea a pandemiei de gripă spaniolă din 1918, care se estimează a ucis peste 50 de milioane de oameni. Chiar și o rată a decesului de 0,7% din cazuri – ceea ce înseamnă că 7 din 1000 de persoane infectate ar muri. Este de șapte ori rata mortalității pentru gripa sezonieră, care este estimată să ucidă între 290.000 și 650.000 de oameni pe an la nivel global.