Coşmar pentru românii cu credite în lei. ROBOR la trei luni, la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni şi jumătate

Indicele ROBOR la 3 luni, de care depinde calcularea dobânzilor variabile pentru creditele în lei, a crescut vineri la 1,65% şi ajunge la cel mai mare nivel din ultimele cinci luni şi jumătate.

24 sept. 2021, 12:43
Coşmar pentru românii cu credite în lei. ROBOR la trei luni, la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni şi jumătate

Creşterea ROBOR la trei luni survine după şapte şedinţe de stagnare la pragul de 1,61%. Indicele ROBOR la trei luni este folosit pe piaţa interbancară pentru calcularea dobânzilor variabile la împrumuturile în lei, acordate înainte de luna mai 2019.

ROBOR la trei luni a staţionat şi joi la la 1,61% pe an, valoare la care urcase în 15 septembrie. Deocamdată, ROBOR la trei luni este sub nivelul de la începutul anului 2021, de 2,01% pe an, notează Mediafax.

Citeşte şi: Dezastru după scandalul City Insurance. Preţul poliţielor RCA s-a triplat! Transportatorii vor să iasă în stradă

Cum se calculează indicele ROBOR la 3 luni şi cum a evoluat în România în ultima perioadă

Indicele ROBOR la 3 luni a încheiat 2020 la 2,03% pe an, în condiţiile în are începutul anului 2020 era de 3,19% pe an.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Totodată, ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele de consum şi ipotecare acordate în lei înainte de luna mai 2019.

Ce este IRCC, indicele care a înlocuit ROBOR

Potrivit specialiştilor, pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă – indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC – care a înlocuit ROBOR. Indicele IRCC a scăzut aproape la jumătate faţă de prima valoare calculată, coborând la 1,25% şi egalând dobânda de politică monetară stabilită de BNR.

Citeşte şi: EXCLUSIV! Cum se încearcă ascunderea “tunului” E-facturare pe care îl pregătește Florin Cîțu! Ministerul de Finanţe minte şi contrazice ADR că ar fi lucrat cu specialiștii lor! Bâlbe şi fumigene pentru a nu dezvălui cine a făcut de fapt aplicaţia şi cine sunt adevărații beneficiari!

În schimb, cursul de schimb leu/euro a scăzut ieri, după recordul atins miercuri. Cotaţia de referinţă anunţată ieri la prânz de BNR a fost de 4,9490 lei/euro, cu 0,01% sub nivelul de miercuri, când s-a înregistrat un nou maxim istoric, de 4,9495 lei/euro. Creşterea cursului valutar leu/euro de la începutul anului este de circa 1,65%.

Citeşte şi: HoReCa în pragul unui colaps din cauza valului 4: „E absurd să dai 45 de euro pe test ca să mănânci de 50 de lei”