EXCLUSIV! Cum se încearcă ascunderea “tunului” E-facturare pe care îl pregătește Florin Cîțu! Ministerul de Finanţe minte şi contrazice ADR că ar fi lucrat cu specialiștii lor! Bâlbe şi fumigene pentru a nu dezvălui cine a făcut de fapt aplicaţia şi cine sunt adevărații beneficiari!

Factura electronică va fi introdusă în România peste doar câteva zile, însă Ministerul Finanţelor nu a dezvăluit nici până în acest moment câţi angajaţi au lucrat pentru dezvoltarea şi implementarea platformei e-Facturare, cerută insistent de premierul Florin Cîţu pentru ca România să scape de procedura de infringement pe care Comisia Europeană ar putea să o aplice ţării noastre.

23 sept. 2021, 16:39
EXCLUSIV! Cum se încearcă ascunderea “tunului” E-facturare pe care îl pregătește Florin Cîțu! Ministerul de Finanţe minte şi contrazice ADR că ar fi lucrat cu specialiștii lor! Bâlbe şi fumigene pentru a nu dezvălui cine a făcut de fapt aplicaţia şi cine sunt adevărații beneficiari!

Într-un răspuns acordat în premieră pentru RomâniaTV.net, Ministerul de Finanțe nu a făcut decât să contrazică informaţiile venite dinspre Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), potrivit cărora au fost alocaţi cinci specialişti pentru a lucra la proiectul mamut E-facturare. Astfel, instituţia condusă de Dan Vîlceanu a evitat să ofere orice detaliu despre cine şi cum a fost implicat în realizarea platformei de facturare electronică.

Mai mult, autorităţile păstrează misterul în privinţa banilor cheltuiţi pentru proiect, prezicând doar că “dezvoltarea sistemului a fost realizată cu resurse interne”. În schimb, estimează că e nevoie de peste 350 de milioane de euro pentru digitalizarea Ministerului Finanţelor şi a ANAF.

Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF), aflat în subordinea Ministerului de Finanţe, este instituţia de stat care a fost implicată în proiectarea şi dezvoltarea proiectului „E-factura – sistem obligatoriu de facturare electronică”, însă cu doar câteva zile înainte de lansarea oficială se păstrează în continuare secretomania din jurul e-Facturare.

Româniatv.net a încercat să ia legătura cu Toma-Bogdan Costreie, director general al CNIF, pentru a afla mai multe detalii despre proiectul e-facturare. Surse bine informate despre sistemul obligatoriu de facturare electronică au declarat pentru RomâniaTv.net că directorul general al CNIF nu este numit politic, motiv pentru care nu a vrut să discute cu presa deoarece este funcţionar public.

Mai mult, reprezentanţii Ministerului de Finanţe ne-au transmis că şeful CNIF nu ne poate acorda un interviu referitor la platforma e-facturare, sugerând ca întrebările destinate specialiştilor să fie trimise prin e-mail.

Deşi solicitarea Româniatv.net a fost trimisă la sfârşitul lunii august, răspunsul Ministerului Finanţelor a venit abia acum, cu doar câteva zile înainte de lansarea proiectului e-factura.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Consilierul lui Florin Cîţu pentru digitalizare dezvăluie de când şi cum va funcţiona platforma E-facturare. E dezvoltată de la zero de stat şi va fi folosită gratuit. „Absolut toate facturile emise în România vor fi înregistrate în acest sistem”

Secretomania din jurul e-Facturare. Autorităţile refuză să spună câţi bani au alocat, cine şi câţi angajaţi au lucrat la platforma de facturare electronică

Întrebaţi punctual câți angajați a desemnat CNIF pentru dezvoltarea platformei e-facturare, reprezentanţii Ministerului Finanţelor au spus doar că a fost asigurat un “număr adecvat/semnificativ de personal pentru dezvoltarea sistemului”.

“Având în vedere rolul important al proiectului pentru reducerea evaziunii fiscale, creșterea gradului de colectare și a conformării la declarare, CNIF asigură un număr adecvat/semnificativ de personal pentru dezvoltarea sistemului, raportat la numărul total de personal, acesta fluctuând în funcție de etapele de implementare a proiectului”, este răspunsul Ministerului Finanţelor, la solicitarea Româniatv.net.

Citeşte şi: Alexandru Nazare: „E-facturarea întârzie! Tot ce a îndesat premierul sub preș la rectificare va iesi la suprafață rapid”

Mai mult, autorităţile au refuzat să precizeze cine sunt angajaţii, ce specializare au, precum şi modul în care au fost selectați pentru a dezvolta platforma națională de facturare electronică. Motivul invocat a fost cel al reglementărilor din domeniul GDPR.

“Pentru asigurarea respectării tuturor standardelor impuse de reglementările europene în domeniul protecției datelor cu caracter personal (GDPR), precum și prevederile art. 26 din Constituție, nu vă putem pune la dispoziție numele respectivelor persoane.

Vă asigurăm că persoanele respective întrunesc calificările necesare exercitării sarcinilor aferente proiectului, având amplă expertiză în ceea ce privește proiectarea și dezvoltarea aplicațiilor informatice.

Subliniem că personalul CNIF asigură serviciile de specialitate privind tehnologia informației la nivelul Ministerului Finanțelor și instituțiilor subordonate și a dezvoltat principalele aplicații ale sistemului informatic integrat ce susține activitățile specifice MF și ANAF, beneficiind de instruire și perfecționare atât prin participare la cursuri specifice cât și training on the job. Mai mult, expertiza personalului CNIF pe segmentul serviciilor din domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor este completată de cea în domeniul finanțelor publice”, au precizat oficialii Ministerului de Finanţe.

Citeşte şi: Florin Cîţu promovează din nou agresiv platforma e-facturare, fără a spune cum a fost gata în doar câteva luni. Ce ascunde premierul

Secretomania din jurul proiectului e-Facturare ar fi fost întreţinută şi de lipsa de cooperare dintre autorităţile responsabile cu implementarea proiectului e-facturare. Autoritatea pentru Digitalizarea României a însărcinat cinci specialiști pentru dezvoltarea platformei e-facturare, însă CNIF nu a apelat niciodată la aceştia, au declarat pentru Româniatv.net surse din interiorul ADR, instituţie condusă de liberalul Octavian Oprea.

În schimb, Ministerul Finanţelor a oferit un răspuns care întăreşte suspiciunile privind implementarea proiectului e-facturare. Întrebaţi de ce nu a apelat CNIF la experții ADR, oficialii Ministerului de Finanţe au oferit un răspuns sec: “Specialiștii din cadrul CNIF au colaborat cu cei ai ADR”.

Totodată, autorităţile au precizat că specialiştii din cadrul CNIF au preluat rolul de coordonator, fiind implicaţi în proiect încă din primăvara anului 2020.

“Experții CNIF au fost implicați în proiect încă de la început (luna martie a anului 2020), atât în ceea ce privește analiza și proiectarea sistemului, cât și dezvoltarea acestuia și a interconectării cu sistemele existente.

Precizăm că analiza a cuprins atât oportunitatea de dezvoltare a acestui tip de serviciu în relația bussines-to-business (B2B), cât și business-to-government (B2G)”, mai precizează sursa citată.

Secretomania din jurul e-Facturare. Data oficială a lansării plaformei, în continuare o necunoascută

Premierul Florin Cîțu spera că platforma e-facturare va fi lansată pe 1 septembrie, în vreme ce consilierul prim-ministrului pentru digitalizare, Iulian Popescu, a declarat pentru Romaniatv.net că aceasta va fi gata la jumătatea acestei luni. Nici până acum, Ministerul Finanţelor nu a putut avansa o dată certă pentru lansarea oficială a platformei de facturare electronică.

“Sistemul este finalizat de la data de 1 septembrie 2021, în prima jumătate a lunii septembrie se derulează testări interne ale sistemului, urmate de testări externe, astfel încât la finalul lunii septembrie 2021 sistemul să intre în producție”, a explicat Ministerul de Finanţe.

Pe 8 septembrie, premierul Florin Cîţu a participat la Comitetul Interministerial pentru implementarea proiectului E-facturare, ocazie cu care a avansat alte date.

“Înţeleg că paşii următori, cam pe 15 septembrie să intrăm cu programul în producţie, dar să fie în test şi după aceea să îl avem de la 1 octombrie live.

Este un proiect important şi va elimina o mare parte din evaziunea fiscală. Face parte din digitalizarea administraţiei publice. Trebuie să recunosc că lucrurile nu merg aşa cum trebuie”, spunea premierul României.

Mai mult, Ministerul Finanţelor a evitat să răspundă care este data limita angajată față de Comisia Europeană pentru implementarea programului e-facturare, în așa fel încât România să evite procedura de infringement pe aceasta temă.

“În vederea implementării proiectului e-Factura, reprezentanții Ministerului Finanțelor și Agenției Naționale de Administrare Fiscală au participat la întâlniri de lucru și seminarii organizate de către Comisia Europeană  și au avut discuții în dinamică pe subiectele agendei de lucru, inclusiv pe componenta de facturare electronică, fapt ce a permis identificarea și operaționalizarea unor elemente comune statelor membre referitoare la digitalizarea sistemului fiscal.

În fapt, România a transpus prevederile Directivei 2014/55/UE prin Legea nr. 199/2020 privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice, în prezent fiind necesară reglementarea mecanismului care asigură operaționalizarea și aplicarea sistemului de facturare electronică în relație cu autoritățile contractante și entitățile contractante.

Prin urmare, operaționalizarea prezentă a Sistemului național privind factura electronică RO e-Factura, a căror specificații funcționale au fost deja publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor, asigură îndeplinirea/transpunerea în totalitate a reglementărilor stabilite pentru statele membre ale Uniunii Europene, implicit a Directivei 2014/55/UE”, este răspunsul oficialilor la întrebarea menţionată anterior.

Suma cheltuită de CNIF pentru proiectul e-facturare, ţinută secret

Întrebaţi câți bani a cheltuit CNIF pentru a implementa proiectul e-facturare, reprezentanţii Ministerului de Finanţe s-au limitat a spune că “până în prezent dezvoltarea sistemului a fost realizată cu resurse interne”.

În schimb, Ministerul Finanţelor are de gând să obțină fonduri europene, bani din PNRR sau din alte surse de finanțare pentru a dezvolta platforma e-facturare.

“În funcție de parcursul proiectului și nevoile de dezvoltare se va analiza necesitatea alocării de resurse suplimentare.

Asigurarea infrastructurii necesare extinderii sistemului a fost inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Valoarea totala estimată a proiectelor care vizează digitalizarea MF si ANAF, inclusă în PNRR, este de 353.4 milioane euro”, au precizat oficialii, la solicitarea Româniatv.net.

Informaţiile făcute publice de Ministerul de Finanţe despre proiectul e-facturare

“Politica fiscală aplicată de către Ministerul Finanțelor vizează recuperarea contracției economice din anul 2020, realizarea graduală a consolidării fiscale și susținerea unei creșteri economice sustenabile, cu luarea în considerare a impactului și dinamicii tehnologiilor digitale asupra schimbării paradigmei modelelor de creștere economic”, este parte din prezentarea proiectului e-factura, publicată pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Proiectul „E-factura – sistem obligatoriu de facturare electronică“ a fost demarat în luna martie 2020 de către Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală, în vederea eficientizării colectării impozitelor și taxelor, vizând în principal îmbunătățirea și consolidarea gradului de colectare a TVA și prevenirea/combaterea evaziunii fiscale.

Decizia de dezvoltare a proiectului de facturare electronică în România a fost luată după analizarea modului în care Italia a aplicat facturarea electronică generalizată atât pe relația Business to Government (B2G), cât și pe relația Business to Business (B2B) și presupune etape de proces care să permită comensurarea efectelor asupra mediului economic și gestionarea eficientă a datelor recepționate.

România a adoptat în data de 8 septembrie 2020 Legea nr. 199/2020 privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice, lege care a transpus în legislația națională Directiva 2014/55/EU privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice.

Astfel, începând din luna septembrie 2021, Ministerul Finanțelor, prin Centrul Național pentru Informații Financiare, va implementa, în cadrul unui program pilot, un sistem de facturare electronică ce va permite încărcarea, stocarea și descărcarea facturilor emise de agenții economici în relație cu instituțiile publice, pentru operaționalizarea cadrului normativ prevăzut de Directiva 2014/55/UE privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice.

Tot pe site-ul Ministerului de Finanţe au fost făcute publice câteva dintre specificaţiile tehnice, precum şi o prezentare a Sistemului naţional privind factura electronica RO e-Factura pentru institutii publice.