COVID-19. China e acuzată că a minţit lumea, ţara a fost dată în judecată de statul american Missouri

Statul american Missouri a depus plângere împotriva Chinei, acuzând autorităţile de la Beijing că au ascuns gravitatea epidemiei de coronavirus şi astfel au provocat pagube economice şi umane "ireparabile".

22 apr. 2020, 05:13
COVID-19. China e acuzată că a minţit lumea, ţara a fost dată în judecată de statul american Missouri

Plângerea civilă, depusă de procurorul statului, Eric Schmitt, vizează Guvernul, Partidul Comunist Chinez, precum şi alţi responsabili şi instituţii ale ţării. Conform plângerii, cei vizaţi sunt acuzaţi că au „ascuns informaţii cruciale” de la începutul pandemiei, au arestat avertizori de integritate şi au negat natura extrem de contagioasă a noului coronavirus.

Această disimulare a cauzat o „pandemie mondială inutilă şi evitabilă”, ducând la pierderea de vieţi omeneşti şi consecinţe economice importante cu pierderi estimate la câteva miliarde de dolari în acest stat american.

Autorităţile de la Beijing sunt date în judecată în special pentru „activităţii anormal de periculoase”, iar Missouri cere despăgubiri a căror valoare nu a fost precizată.

Citeşte şi Grupul de Comunicare Strategică neagă că ar exista un scenariu 5 al pandemiei de coronavirus: „Această sintagmă este o speculaţie”

Potrivit procurorului republican Eric Schmitt, primele transmisii ale virusului între oameni au avut loc la începutul lunii decembrie la Wuhan, oraş unde a apărut epidemia. Totuşi, Guvernul chinez a lăsat virusul să se propage în ţară şi în lume, înainte de lua măsurile necesare pentru a stopa contaminarea.

În timp ce ascundeau informaţii despre extinderea pandemiei, autorităţile chineze ar fi păstrat pentru ele echipamente de protecţie de bună calitate, autorizând însă exportul de echipament defectuos. Acest stocaj abuziv ar fi „pus în pericol viaţa personalului medical şi a echipelor de salvare” în ţările afectate de COVID-19.

Partidul Comunist Chinez a făcut ceea ce fac regimurile autoritare: au ascuns adevărul pentru a-şi salva pielea„, a spus senatorul republican Ben Sasse, extrem de critic la adresa Beijingului. „Odată ce americanii vor învinge acest virus, vom cere socoteală guvernului chinez corupt„, a adăugat Sasse.


loading...