COVID-19. Cum poţi să îţi dai seama că ai avut coronavirus

Specialiştii în sănătate anunţă că foarte multe persoane ar putea fi deja infectate cu noul coronavirus, chiar dacă nu au fost oficial diagnosticate. Simptomele Covid-19 variază foarte mult de la o persoană la alta, însă iată cum trebuie să vă comportaţi în cazul în care semnalaţi că aţi putea fi deja afectat.

06 apr. 2020, 06:34
COVID-19. Cum poţi să îţi dai seama că ai avut coronavirus

Dr. William Hillmann, director al spitalului din Massachusetts şi Dr. David Buchholz, fondatorul centrului medical al Universităţii Columbia Irving, răspund la cele mai populare întrebări, potrivit Adevărul.ro.

Există vreun semn care să denote că cineva a avut Covid-19 în trecut?  

Dr William Hillmann: În acest moment, nu avem niciun test care să ne confirme asta. Dezvoltăm teste de anticorpi pentru a verifica existenţa unei infecţii anterioare, dar nu sunt încă gata pentru utilizare clinică. Deocamdată, singura modalitate de a ştii cu siguranţă este testul pozitiv făcut la momentul în care pacientul este încă infectat.

Pot să fiu infectat, dar asimptomatic?  

Hillmann: Coronavirusul are un spectru larg de simptome. Există persoane care sunt complet asimptomatice şi habar nu au că sunt purtătoare de virus, persoane cu simptome foarte uşoare, asemănătoare răcelii – congestie şi secreţii nazale, dureri în gât, dar şi persoane cu mai multe simptome asemănătoare gripei – febră mare, dureri musculare, respiraţie îngreunată şi tuse. Mai sunt, de asemenea, persoanele cu alte boli grave, care ajung la spital cu insuficienţă respiratorie şi care necesită îngrijiri la terapie intensivă.