Covid-19 lovește puternic în populația globului. Ce restricții pregătesc autoritățile pentru viitorul apropiat

Pandemia de COVID-19 nu a luat încă sfârșit. O variantă proaspătă a virusului se extinde rapid în diverse țări din întreaga lume.

16 aug. 2023, 11:57
Covid-19 lovește puternic în populația globului. Ce restricții pregătesc autoritățile pentru viitorul apropiat
Covid-19 lovește puternic în populația globului. Ce restricții pregătesc autoritățile pentru viitorul apropiat

Cercetătorii au indicat că cetățenii britanici ar trebui să reia utilizarea măștilor de protecție întrucât în mai multe țări a fost identificată o nouă variantă a virusului Covid-19.

Citește și: Alertă la nivel global! O nouă variantă COVID – EG.5 face ravagii în întreaga lume. Tot mai mulți pacienți ajung la spital

Această tulpină, denumită BA.X, a fost detectată în țări precum Danemarca și Israel. Unii experți în domeniul științific susțin că ar trebui să se impună noi restricții, însă alții consideră că este prea devreme pentru a stabili dacă această variantă ar putea conduce la o altă pandemie.

Dr. Trisha Greenhalgh, un cunoscut specialist în îngrijire medicală primară de la Universitatea Oxford a postat pe Twitter următorul mesaj: „Se pare că este din nou timpul să purtaţi MASCĂ”.

În aceeași ordine de idei, profesorul Christina Pagel, specialist în matematică la University College London și membru al grupului Independent SAGE, a afirmat: „Pentru toţi ceilalţi, ştiu că este prea devreme, dar această variantă de coronavirus (acum raportată în două ţări) are o mulţime de mutaţii noi care o fac diferită faţă de tulpinile Omicron anterioare”.

Ea a adăugat că această variantă este ,,capabilă să provoace un potenţial val mare”, citează Express.

Nu scăpăm de Covid

Potrivit informațiilor transmise de Euronews, referitoare la datele furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), s-a înregistrat o creștere de 80% a cazurilor de COVID-19 în intervalul 10 iulie – 6 august 2023. Această creștere alarmantă a fost atribuită în parte unei noi mutații numite Omicron EG5, care a fost identificată în peste 50 de țări.

„Rezultatele obținute în toate aspectele supravegherii, îngrijirii clinice, prevenirii infecțiilor, controlului, tot ceea ce s-a făcut pentru COVID-19 este o investiție pentru viitor. Astfel, eliminarea acestor sisteme nu este deloc înțeleaptă”, afirmă Maria Van Kerkhove, consultant pentru MERS/COV la Organizația Mondială a Sănătății.

Începând din luna iulie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) monitorizează cu atenție varianta numită EG5. Această tulpină prezintă caracteristici similare cu varianta Omicron, însă se evidențiază prin o rată de transmitere mai crescută, ceea ce indică o mai mare capacitate de răspândire. Situația este complicată de temperaturile ridicate din emisfera nordică, care determină oamenii să se adăpostească în interior pentru a scăpa de căldură. „Virusul va profita de acest lucru”, avertizează expertul.

Citește și: Covid-19 revine în România. Octavian Jurma: Vom avea din nou 30.000 de cazuri