Pandemia de COVID-19 nu a luat încă sfârșit. O variantă proaspătă a virusului se extinde rapid în diverse țări din întreaga lume.
:format(webp):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2023/08/covid.webp)
Cercetătorii au indicat că cetățenii britanici ar trebui să reia utilizarea măștilor de protecție întrucât în mai multe țări a fost identificată o nouă variantă a virusului Covid-19.
Această tulpină, denumită BA.X, a fost detectată în țări precum Danemarca și Israel. Unii experți în domeniul științific susțin că ar trebui să se impună noi restricții, însă alții consideră că este prea devreme pentru a stabili dacă această variantă ar putea conduce la o altă pandemie.
Dr. Trisha Greenhalgh, un cunoscut specialist în îngrijire medicală primară de la Universitatea Oxford a postat pe Twitter următorul mesaj: „Se pare că este din nou timpul să purtaţi MASCĂ”.
În aceeași ordine de idei, profesorul Christina Pagel, specialist în matematică la University College London și membru al grupului Independent SAGE, a afirmat: „Pentru toţi ceilalţi, ştiu că este prea devreme, dar această variantă de coronavirus (acum raportată în două ţări) are o mulţime de mutaţii noi care o fac diferită faţă de tulpinile Omicron anterioare”.
Ea a adăugat că această variantă este ,,capabilă să provoace un potenţial val mare”, citează Express.
Nu scăpăm de Covid
Potrivit informațiilor transmise de Euronews, referitoare la datele furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), s-a înregistrat o creștere de 80% a cazurilor de COVID-19 în intervalul 10 iulie – 6 august 2023. Această creștere alarmantă a fost atribuită în parte unei noi mutații numite Omicron EG5, care a fost identificată în peste 50 de țări.
„Rezultatele obținute în toate aspectele supravegherii, îngrijirii clinice, prevenirii infecțiilor, controlului, tot ceea ce s-a făcut pentru COVID-19 este o investiție pentru viitor. Astfel, eliminarea acestor sisteme nu este deloc înțeleaptă”, afirmă Maria Van Kerkhove, consultant pentru MERS/COV la Organizația Mondială a Sănătății.
Începând din luna iulie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) monitorizează cu atenție varianta numită EG5. Această tulpină prezintă caracteristici similare cu varianta Omicron, însă se evidențiază prin o rată de transmitere mai crescută, ceea ce indică o mai mare capacitate de răspândire. Situația este complicată de temperaturile ridicate din emisfera nordică, care determină oamenii să se adăpostească în interior pentru a scăpa de căldură. „Virusul va profita de acest lucru”, avertizează expertul.
Citește și: Covid-19 revine în România. Octavian Jurma: Vom avea din nou 30.000 de cazuri
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20