COVID-19 se poate transmite prin încălţăminte. Ce soluţii avem să nu ducem virusul în casă

Specialiştii în domeniul sănătăţii au negat, până acum, că noul coronavirus ar putea fi răspândit prin intermediul încălţămintei. Acum, însă, un raport publicat de Centrul de Control și Prevenire a Bolilor din Statele Unite arată că SARS-CoV-2 se poate transmite și prin intermediul pantofilor.

RomaniaTV.net
13 apr. 2020, 07:53
COVID-19 se poate transmite prin încălţăminte. Ce soluţii avem să nu ducem virusul în casă

Raportul se bazează pe mai multe probe prelevate chiar de la un spital din Wuhan, regiunea Chinei cea mai afectată de COVID-19. Astfel, peste jumătate dintre probele luate de pe tălpile pantofilor personalului medical de la Terapie Intensivă aveau urme de coronavirus în momentul testării, potrivit lookmedica.ro.

Pentru a nu duce virusul în locuinţă, specialiștii ne recomandă să ne descălțăm la intrare şi să dezinfectăm imediat încălţămintea. În cel mai rău caz, dacă, din diverse motive, nu avem posibilitatea s-o dezinfectăm, aceasta trebuie lăsată pe balcon sau în aer liber.

Cum se dezinfectează corect încălţămintea la intrarea în casă. Recomandările experţilor virusologi

În cadrul acestui studiu, s-au mai găsit urme de coronavirus și pe obiectele atinse frecvent de cadrele medicale, cum ar fi mouse de calculator, coșuri de gunoi sau marginea paturilor.

Totodată, acest studiu a arătat că distanța de transmitere a COVID-19 prin aerosoli ar fi de 4 metri, o distanță dublă față de cât se credea inițial.