COVID-19. Un laureat al Premiului Nobel ne dă veşti bune: „Sfârşitul pandemiei este aproape”

Michael Levitt, laureat al premiului Nobel pentru chimie, susține că noul coronavirus se află pe o curbă descendentă. Biofizicianul observase anterior încetinirea ritmului din China, iar acum spune că același lucru se întâmplă în Israel și restul lumii. "Virusul este în criză și contrar previziunilor sumbre, răspândirea acestuia se va opri", spune cercetătorul.

19 mart. 2020, 19:21
COVID-19. Un laureat al Premiului Nobel ne dă veşti bune: „Sfârşitul pandemiei este aproape”

Michael Levitt s-a folosit de calcule statistice pentru a observa curba descendentă a infecțiilor cu coronavirus în China. „Rata de infecție a virusului în provincia Hubei a crescut cu 30% în fiecare zi – aceasta este o statistică înfricoșătoare. Nu sunt un expert în gripă, dar pot analiza numerele și aceasta este o creștere exponențială.

În acest ritm, întreaga lume ar fi trebuit să fie infectată în 90 de zile. Dar apoi, tendința s-a schimbat. O săptămână mai târziu același lucru s-a întâmplat și cu numărul de decese. Această schimbare dramatică a curbei a marcat punctul median și a permis predicția mai bună a momentului în care se va încheia pandemia. Pe baza acestui lucru am ajuns la concluzia că situația din China se va îmbunătăți în două săptămâni. Și într-adevăr, acum există foarte puține cazuri noi de infecție„, a explicat biofizicianul.

Citeşte şi Adrian Streinu-Cercel: Să stăm în casă 10 săptămâni. Cel mai negru scenariu arată că 80% dintre români vor fi afectaţi

Michael Levitt aduce şi alte argumente cum că sfârşitul pandemiei este aproape. „Carantina face diferența, dar există și alți factori, la locul de muncă de exemplu. Știm că în China era carantină aproape totală, oamenii au plecat de acasă doar pentru a face cumpărături și au evitat contactul cu ceilalți. În Wuhan, care a avut cel mai mare număr de cazuri de infecție în provincia Hubei, existau toate șansele ca toată populația să se fi infectat însă acest lucru s-a întâmplat doar pentru 3% dintre locuitori. Chiar și pe nava Diamond Princess rata infecției nu a fost mai mare de 20%, ceea ce înseamnă că multe persoane sunt imune în mod natural la virus„.

Citeşte şi Cea mai prostă afacere în plină pandemie. Mossad-ul a cumpărat 100.000 de teste pentru Covid-19, dar toate sunt incomplete

Referitor la numărul mare de infecţii şi morţi din Italia, laureatul Premiului Nobel a spus: „Explozia cazurilor din Italia este îngrijorătoare, da spun că numărul mare al celor infectați este consecința unui procent mai mare de persoane în vârstă decât în China, Franța sau Spania. Mai mult, italienii au o viață socială foarte bogată. Din aceste motive este important să ținem oamenii deoparte și să împiedicăm ca bolnavii să intre în contact cu persoanele sănătoase„.