Cozile disperării la Beijing, oamenii se calcă în picioare pentru ultimele cumpărături, înainte de a fi închişi în case, în „stil Shaghai” VIDEO

Locuitorii din Beijing au început să-şi facă provizii în contextul în care cel mai mare district al oraşului a demarat luni un program de testare în masă a rezidenţilor, existând teama că autorităţile vor lua decizia impunerii unui regim strict de lockdown în stilul Shanghai.

25 apr. 2022, 19:07
Cozile disperării la Beijing, oamenii se calcă în picioare pentru ultimele cumpărături, înainte de a fi închişi în case, în „stil Shaghai” VIDEO

Autorităţile districtului Chaoyang, locuit de 3,45 milioane de oameni, au anunţat duminică seară că locuitorii precum şi cei care muncesc în acest district vor trebui să se testeze de trei ori în această săptămână, în contextul în care virusul s-ar fi răspândit „pe nevăzute” în Beijing cu o săptămână înainte de a fi raportate noi cazuri.

Mă pregătesc pentru ce e mai rău„, a declarat un absolvent de facultate din districtul vecin Haidian, care a comandat online cantităţi mari de alimente.

Locuitorii Beijingului au luat cu asalt magazinele şi platformele de cumpărături online, încercând să-şi facă aprovizionarea cu legume, carne, paste instant şi suluri de hârtie igienică.

De altfel, la Shanghai, unde majoritatea celor 25 de milioane de locuitori se află în lockdown de câteva săptămâni, principala problemă legată de blocarea aprovizionării este numărul insuficient al curierilor care fac livrări la domiciliu, situaţie care a stârnit nemulţumirea rezidenţilor.

La Beijing lanţurile de supermaketuri, printre care Carrefour şi Wumart, au anunţat că şi-au dublat stocurile, în timp ce platforma de e-commerce Meituan’s, specializată în livrări de alimente, şi-a crescut şi numărul de angajaţi pentru sortarea şi livrarea comenzilor, conform publicaţiei Beijing Daily.

Citeşte şi Blocurile din Shanghai, transformate în „puşcării”. Autorităţile au ridicat garduri înalte în jurul locuinţelor aflate în carantină, oamenii protestează de la balcoane

Începând de vineri, autorităţile din Beijing au raportat 47 de cazuri de transmitere locală, majoritatea acestora în districtul Chaoyang. În acest context, chiar şi în districte precum Haidian, unde nu a fost raportat niciun caz, există nelinişti cu privire la aprovizionarea cu alimente.

Deşi numărul total de cazuri înregistrate în capitala Chinei este mic prin comparaţie cu cel din Shanghai, autorităţile districtului Chaoyang le-au cerut rezidenţilor să-şi reducă la minim activităţile publice. Deocamdată, majoritatea şcolilor, a magazinelor şi birourilor rămân deschise.

Districtul Chaoyang este locuit de numeroşi oameni cu posibilităţi financiare ridicate şi este locul unde se află majoritatea ambasadelor şi sediile marilor corporaţii.

Actualul focar din Beijing se răspândeşte pe nevăzute din surse care rămân încă necunoscute şi ia rapid proporţii„, a declarat un oficial din cadrul municipalităţii.

Citeşte şi Disperaţi în izolare, locuitorii din Shanghai se revoltă împotriva restricţiilor anti-Covid: „E ca şi cum ţi-ai lua bikini într-o excursie în Siberia sau ai folosi beţişoare pentru friptură”. Reportaj tulburător din metropola chineză

Mai mult de 12 clădiri din Chaoyang au fost plasate deja în lockdown. În restul districtului, rezidenţii şi cei care lucrează în district vor fi testaţi de trei ori, luni, miercuri şi vineri. Luni dimineaţă erau deja formate cozi la centrele de testare.

Până luni după amiaza au fost deja înăsprite restricţiile de circulaţie într-o parte a districtului Chaoyang, rezidenţii primind indicaţii să nu părăsească zona şi să nu iasă din apartamente pentru motive care nu sunt esenţiale, conform televiziunii chineze de stat.