Cozonacul pentru Paște va deveni un produs de lux. Prețurile au crescut cu 20%

Prețul cozonacului de Paște a crescut cu 20% față de anul trecut. Nici pentru gospodinele care vor să îl prepare în casă nu mai este foarte avantajos după ce s-au scumpit toate ingredientele.

21 mart. 2023, 14:22
Cozonacul pentru Paște va deveni un produs de lux. Prețurile au crescut cu 20%

Cozonacul pentru Paște va deveni un lux anul acesta. Scumpirile din ultimul an vor viza și masa de Paște. Pentru că este mai comod, multe gospodine preferă să comande cozonacul. Anul acesta, prețul unui astfel de cozonac este între 80 si 100 de lei.

Citește și: Reţeta de cozonac fără frământare. Se face repede, fără efort şi este la fel de gustos!

Nu este mai avantajos nici sa-l faceti acasa pentru că s-au scumpit toate ingredientele. Așadar, acest preparat tradițional ar putea deveni un lux pentru foarte mulți dintre români.

”Toate sunt foarte scumpe. De Paște mai fac cozonac, dar acum nu îmi mai convine ca e scumpă și făina și tot”, spune o femeie.

Citește și: Rețeta de cozonac a lui Sorin Bontea. Care este secretul lui pentru un preparat pufos și delicios

Sunt și gospodine care vor pregăti cozonacul acasă, dar din cauza scumpirilor spun că vor reduce cantitatea.

”Într-adevar costă. De foarte multe ori fac acasă pentru ca trebuie sa fac si pasca. S-au scumpit ingredientele. Luam, dar luam mai putine”

Nu doar cozonacul va fi mai scump. Nu doar consumatorii, ci şi oierii încep să-și facă deja calculele în privința mieilor pe care îi vor vinde în perioada următoare. Va exista o creștere a prețului față de anul trecut, spun fermierii, însă ea nu va fi foarte mare.

Potrivit lui Nicu Cioranu, crescător de ovine din județul Arad, unii fermieri au început deja să facă înțelegeri cu cumpărătorii, astfel încât să dea carnea direct din fermă, fără să mai fie nevoie de intermediari.

Carnea de miel se scumpește. Românii vor scoate din buzunar între 45 şi 50 de lei pe kilogram în perioada Paştelui
”România se bucură de două piețe, cea internă și cea externă. La exportul de animale vii suntem a doua țară din Europa. Am înțeles ieri, la concret, că deja cumpărătorul de carne de miel, omul care păstrează tradiția noastră, nu se mai duce să ia mielul din supermarket, ci direct din fermă. Îmi spunea un fermier că deja are programați vreo 200 de miei cu 50 de lei/kg, dar direct la consumator. Este un lucru bun, dar nu poate toată țara să facă așa ceva”, a precizat Nicu Cioranu la Prima News.