Reţeta de cozonac fără frământare. Se face repede, fără efort şi este la fel de gustos!

Cozonacul este un preparat nelipsit de pe mesele românilor atunci când vine vorba despre Sărbătorile de Iarnă. Dacă până acum cea mai grea parte era frământarea, iată că există rețeta de cozonac fără frământare!

22 dec. 2022, 20:17
Reţeta de cozonac fără frământare. Se face repede, fără efort şi este la fel de gustos!
Reţeta de cozonac fără frământare. Se face repede, fără efort şi este la fel de gustos!

Reţeta de cozonac fără frământare. Preparatul este ușor de făcut, dar trebuie să urmezi câțiva pași simpli, scrie hellotaste.ro, care oferă şi reţeta.

Mai întâi, după ce aluatul a crescut suficient de mult, se împarte în patru părți egale, iar fiecare se întinde în formă de dreptunghi. Două dintre ele se umplu cu nucă, cacao și rahat, se rulează și se împletesc. Celelalte două se ung cu nutella și ciocolată topită.Se rulează la fel ca primele două și se împletesc, obținându-se un cozonac fără frământare!

Reţeta de cozonac fără frământare

Ingrediente

Aluat: 1 kg faina tip 000, 50 g drojdie proaspată sau 14 g uscată, 260 g zahar, 500 ml lapte, 5 galbenușuri, 1 linguriță rasă de sare, 100 g unt, 100 ml ulei, arome la alegere.

Umplutura: 100 g nuca macinată, 1 lingură cu vârf de cacao, 1 lingură cu varf de zahar pudră, 50 g rahat, 150 g nutella, 50 g picături de ciocolată.

Mod de preparare

Pentru începutse  cerne făina, apoi se pune drojdia într-un bol şi peste ea o lingură de zahăr și aproximativ 50 de ml de lapte călduț. Este lăsat să crească în acest amestec până când își dublează volumul. Restul de lapte și zahăr se pun într-o cratiță și amestecă ușor până când se dizolvă zahărul. În același timp se pune la topit untul împreună cu uleiul și amestecă până la omogenizare. Gălbenușurile se amestecă bine cu sarea și se lasă deoparte.

Citeşte şi: Secretul pentru o piftie de porc limpede ca lacrima. Reţeta preferată a lui chef Cătălin Scărlătescu

Într-un bol mare se pun amestecul de lapte și zahăr, drojdia și gălbenușurile și se amestecă bine. La final se adaugă aromele care îți plac, se amestecă bine, cu o lingură de lemn, până când se obţine un aluat moale și vâscos. Se acoperă bolul și lasă-l într-un loc călduros până crește.

Citeşte şi: Rețetă de jumări de porc crocante, aromatizate cu malț din bere. Trebuie neapărat să încerci

În tăvi se pune hârtie de copt, se pune câte unul din cei doi cozonaci fără frământare rezultați și se acoperă bine. Se lasă aşa la crescut pentru aproximativ 30 de minute. Când depășesc marginea tăvilor se ung cu ou pe deasupra şi se pune glazura care îți place, fie ciocolată topită și nutella, fie nucă măcinată și cacao sau zahăr. Se coc cozonacii timp de 15 minute la 200°C, apoi se micșorează temperatura la 170 °C și se lasă până se coc bine. Poftă bună!