Crăciun 2016: Idei de reţete RAW VEGAN. Uite cu ce preparate îţi poţi impresiona invitaţii

Crăciunul este una dintre sărbatorile care reuşesc să îi adune pe toţi în jurul mesei. După cum bine ştim, fiecare are preferinţe diferite când vine vorba de mâncare. Unii preferă mâncarea tradiţională, în timp ce alţii optează pentru reţete mai moderne sau mai sănătoase. Dacă încă nu v-aţi hotărât ce meniu să alegeţi pentru masa de Crăciun sau dacă vreţi să vă asiguraţi că veţi avea bucate pentru toate gusturile, vă sărim în ajutor cu o serie de reţete raw vegan, potrivite pentru ocazii speciale şi pentru un stil de viaţă sănătos şi echilibrat.

RomaniaTV.net
22 dec. 2016, 13:25
Crăciun 2016: Idei de reţete RAW VEGAN. Uite cu ce preparate îţi poţi impresiona invitaţii

1. Paine raw vegan

Ingrediente

– 250 gr seminte de floarea soarelui

– 200 gr seminte de dovleac

– 75 gr seminte de in auriu

– 50 gr faina de in maro, proaspat rasnit

– 4 – 6 jumatati rosii deshidratate in ulei

– sare dupa gust

– 1 lingura suc de lamaie

– 2 catei de usturoi

Mod de Preparare

Se pun la hidratat semintele de floarea soarelui, dovleac si in auriu, fiecare in vase separate. Se lasa la hidratat peste noapte. Peste semintele de floarea soarelui si dovleac puneti apa cat sa le acopere, iar peste cele de in, adaugati cel putin de 2 ori mai mult fata de celelalte.  A doua zi se arunca apa din semintele de floarea soarelui si se adauga din nou apa. Apoi cu o sita se decojesc.

Dupa ce au fost bine scurse se pun in robot, se adauga si rosiile deshidratate, putina sare si lamaia. Se maruntesc foarte bine. Se pun intr-un castron si deasupra se adauga semintele de in hidratate, care au absorbit toata apa. Se adauga apoi faina de in, sare, putin piper si usturoiul foarte bine maruntit.

Cu o lingura de lemn se amesteca totul bine. Compozitia rezultata se intinde cat mai uniform si in strat ceva mai subtirel pe o tava de la deshidrator si se formeaza mai apoi cu o spatula patratele si triunghiuri. Se lasa la deshidrator 10 ore.

Se pastreaza cateva seminte de dovleac pentru ornat.

2. Salata de icre din seminte de chia

Ingrediente

– 25 g 

– 3 linguri seminte de chia

– 2 ceape

– zeama de la 1 jumatate lamaie

– mustar raw vegan

– 1 lingurita ulei de floarea soarelui presat la rece

– 2 linguri apa de izvor 

– sare de Himalaya, dupa gust

Mod de preparare

Algele se pun la hidratat in apa pentru 30 de min. Dupa care se scurge apa de pe ele si se maruntesc cu ajutorul robotului. In apa ramasa se inmoaie semintele de chia timp de 15 minute. 

Se amesteca cu mixerul algele, semintele de chia, mustarul si zeama de lamaie, adaugand gradat uleiul de canepa. La final se adauga sarea si ceapa (numai partea alba) taiata marunt. 

Citeşte şi  13 lucruri pe care nu le ştiai despre Crăciun

3. Sarmale raw vegan

Ingrediente

– 1 castron hrisca 

– 1/2  castron nuca  

– 1/4 castron morcov 

– 1 ceapa  

– 1/2 legatura patrunjel verde

– 10 foi varza murata  

– 6  rosii

– 1 lingurita nucsoara macinata

– 1/2 lingurita cimbru uscat macinat 

– 2 linguri ulei extravirgin de masline  

– piper macinat, dupa gust

– sare de Himalaya, dupa gust

Mod de preparare

Umplutura

Hrisca si nuca se hidrateaza 8 ore. Ceapa, patrunjelul, morcovul si nuca maruntite, impreuna cu condimentele, se amesteca in robot. Se pune compozitia in foaia de varza si se ruleza in forma de sarmala.

Sos de rosii

Se amesteca in robot rosiile, nervurile de la varza pe care le tocam marunt si uleiul facand un sos mai gros. Se pun sarmalele intr-un castron si se toarna sosul din rosii. Se pastreaza la frigider, 1-2 zile.

4. Salata de boeuf raw vegan

– 2 morcovi mărişori

– 4-5 castraveţi muraţi cornichon (sau chiar şi mai mulţi)

– o gulie medie

– 2 cartofi mici

– 1/2 ţelină mică (opţional)

– 3-4 linguri cu seminţe de floarea soarelui crude (indicat a fi hidratate peste noapte)

– 5-6 linfuri de ulei de floarea soarelui presat la rece

– zeama de la 1/2 lămâie

– sare de mare neiodată/ sare de Himalaya

Se spela bine cu apă călduţă morcovii, cartofii, gulia şi lămâia (şi ţelina). Se pun la fiert cei doi cartofi într-o oală mai mică, cu puţină sare. Se adaugă apă în oală, puţin peste nivelul cartofilor. Se lasă să fierbă la foc mic. Se curăţă morcovii, (ţelina) şi gulia de coajă şi se limpezesc apoi uşor ca să se înlăture resturile de coajă.

Morcovii se taie în 2-4 bucăti şi gulia în 6-8 bucăţi (ţelina în bucăţi mai mici) şi se pun la fiert într-o altă oală. Se adaugă apă cât să le copere bine. Se adaugă puţină sare şi capacul peste oală. Se lasă la foc mic aproximativ 30 minute. După ce s-au fiert cartofii, se strecora şi se curăţă de coajă. Se lasă câteva minute să se răcească.

Într-un blender se adaugă seminţele de floarea soarelui hidratate, uleiul presat la rece, zeama de lămâie, puţină sare şi aproximativ 4-5 linguri de apă. Se blenduieşte până se omogenizează.

Apoi se sfărâmă puţin cartofii şi se adaugă peste pasta de floarea soarelui din blender. Dacă mai este cazul se mai adaugă câteva linguri cu apă. Totul se amestecă până se omogenizează. După ce au fiert legumele se taie mărunt pe un tocător din lemn sau sticlă. Se taie şi castraveţii în cubuleţe mici. Totul se amestecă totul într-un bol ceramic. Se adaugă maioneza din blender peste legumele şi castraveţii tăiaţi cubuleţe. Se condimenteză cu sare şi amestecă bine. 

5. Cozonac raw vegan

Ingrediente

Coca

300 grame fulgi de ovaz macinati 

– 2 linguri unt de cocos

– 200 grame curmale hidratate (cu cel putin 2 ore in avans) si facute pasta

Crema

– 100 g curmale

– 200 grame nuci romanesti hidratate

– 2 linguri unt de cocos

– 50 grame cacao cruda/ carob

– 70 grame miere stafide si nuci intregi (optional)

Foaia de rulada

Se face un gem folosind curmalele si apa de la acestea. Peste faina de ovaz se adauga untul de cocos si treptat gemul de curmale si se amesteca in blender la viteza nu prea mare  pana se obtine consistenta de coca de cozonac. Apoi compozitia se intinde pe o folie alimentara si se intinde uniform, presandu-se cu un facalet.

Crema

Toate ingredientele exceptand  stafidele si nucile intregi se amesteca in blender la o viteza relativ mare pana se formeaza o pasta. Se aseaza pe foaia de rulada si se intinde uniform. Se presara stafidele si nucile intregi/ nefaramitate. Se ruleaza cu grija dinspre exterior spre interior si se pune la frigider cel putin 2 ore.

Pofta buna!