Crăciun: Am fost chemat la Poliţie în calitate de făptuitor, în cauza de ultraj nu sunt învinuit

Claudiu Crăciun a declarat, vineri, la ieşirea de la Secţia 10 Poliţie, că a fost citat în calitate de făptuitor, pentru infracţiunea de ultraj, în legătură cu incidentul din 17 octombrie, când a fost spartă luneta maşinii în care se afla ministrul Daniel Barbu, precizând că nu este învinuit.

25 oct. 2013, 09:36
Crăciun: Am fost chemat la Poliţie în calitate de făptuitor, în cauza de ultraj nu sunt învinuit

M-au chemat în calitate de făptuitor. Este o chestiune tehnică, nu sunt învinuit, este o fază de anchetă în care cei care se ocupă de caz strâng acum informaţii despre acel incident”, a spus Claudiu Crăciun, potrivit Mediafax.

Crăciun a mai spus că, din punctul său de vedere, ministrul Culturii, Daniel Barbu, ar fi făcut presiuni asupra anchetatorilor, în condiţiile în care l-ar fi declarat deja „vinovat, la o oră de maximă audienţă”.

El a precizat că nu a văzut când a fost spartă luneta autoturismului, susţinând că ce s-a întâlmplat în seara zilei de 17 octombrie nu a fost un atac, ci o întâlnire spontană prin care s-a urmărit atenţionarea ministrului Barbu despre „catastrofa” care se pregăteşte la Roşia Montană.

„Nu am văzut când s-a spart acea lunetă. Îmi pare rău că s-a întâmplat, dar până la urmă maşina este plătită din banii noştri. Nu a fost un atac, a fost o întâlnire spontană care a avut drept scop atragerea atenţiei asupra catastrofei pe care domnul Barbu o pregăteşte şi o justifică la Roşia Montană”, a spus Crăciun.

Acesta a adăugat că în ce priveşte acuzaţia de ultraj se consideră nevinovat.

„Dosarul este pentru ultraj, dar asta presupune să existe injurii sau jigniri aduse unei persoane. Eu am strigat şi am auzit că s-a strigat doar «Demisia» şi «Vrem cultură şi nu cianură». Dacă asta înseamnă ultraj, atunci mă consider vinovat”, a mai spus Claudiu Crăciun.

El a precizat că mitingurile care durează de mai bine de o lună şi jumătate sunt paşnice şi ele vor rămâne aşa.

Citeşte şi: ROŞIA MONTANĂ: Jandarmii înăspresc măsurile de ordine la PROTESTELE spontane. Vezi ce riscă manifestanţii

Câteva persoane care au fost chemate vineri să dea declaraţii au afişat în faţa Secţiei 10 de Poliţie un banner pe care scria „Asociaţia viitorilor deţinuţi politici” şi au scandat de câteva ori „Uniţi salvăm Roşia Montană„.

Claudiu Crăciun şi Alexandru Alexe au fost citaţi, vineri, să dea declaraţii la Secţia 10 de Poliţie din Capitală în calitate de făptuitori în dosarul în care se fac cercetări privind incidentul în care a fost agresat ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Tot vineri, la Secţia 10 Poliţie mai sunt aşteptate alte nouă persoane, acestea fiind citate în calitate de martori.

Ministrul Daniel Barbu declara, în 19 octombrie, că a fost identificat „autorul” incidentului din Centrul Vechi, în persoana „tânărului universitar fără operă” Claudiu Crăciun. „Ştim şi autorul, îmi permit să-l spun, Claudiu Crăciun, a fost identificat. E păcat, că înţeleg că este un tânăr universitar”, a spus atunci Barbu.

Daniel Barbu a participat în 17 octombrie, de la ora 19.00, la evenimentul „Cafeneaua critică”, în Club A din Centrul Vechi. Câteva zeci de manifestanţi veniţi la local au întrerupt dezbaterea, au desfăşurat pancarte în jurul lui Barbu şi au aruncat înspre acesta cu bancnote false, pe care era tipărit portretul lui. Tot ei i-au întins lui Barbu o pungă cu monede şi l-au huiduit, întrebându-l „Câţi bani ţi-ai luat?” şi cerându-i demisia.

Dezbaterea nu a mai fost reluată, ministrul hotărându-se să plece. Afară, protestatarii au blocat drumul autoturismului în care se afla demnitarul şi au lipit pe maşină bancnote cu portretul lui Barbu. De asemenea, ei au spart luneta maşinii, ministrul reuşind să plece datorită intervenţiei forţelor de ordine – poliţişti şi jandarmi, sosiţi de urgenţă la faţa locului.

Poliţia Capitalei s-a autosesizat în acest caz, protestatarii care s-au manifestat agresiv fiind identificaţi cu ajutorul imaginilor filmate de camerele de supraveghere din zonă.