Pandemie. Crăciun ruinat în Marea Britanie, 10.000 de cazuri noi în Spania, peste 200.000 de morţi în SUA

OMS anunţă umăr record de cazuri de coronavirus în perioada 14-20 septembrie. 2 milioane de îmbolnăviri, dar mai puţine decese.

RomaniaTV.net
22 sept. 2020, 17:52
Pandemie. Crăciun ruinat în Marea Britanie, 10.000 de cazuri noi în Spania, peste 200.000 de morţi în SUA

Cu excepţia Africii, toate regiunile au raportat o creştere a cazurilor între 14 şi 20 septembrie. Un record de două milioane de cazuri de COVID-19 a fost înregistrat săptămâna trecută, în timp ce numărul deceselor a scăzut cu 10%, a detaliat Organizaţia Mondială a Sănătăţii în buletinul săptămânal publicat marţi.

Consiliul European a fost amânat. Preşedintele Charles Michel a intrat în carantină 

„În perioada 14-20 septembrie, au existat aproape 2 milioane de cazuri noi de COVID-19, ceea ce reprezintă o creştere de 6% faţă de săptămâna precedentă şi cel mai mare număr de cazuri raportate într-o singură săptămână de la începutul epidemiei. În aceeaşi perioadă, numărul morţilor a scăzut cu 10%, fiind raportate 37.700 de decese”, scrie OMS.

The Sun scrie că Boris Johnson, prin anunțul său, ”a ruinat Crăciunul a milioane de familii”, dar și că premierul ”efectiv a anulat Crăciunul astăzi”, prin restricțiile anunțate care ar putea să fie în vigoare timp de șase luni. 

 

Noile restricții din Marea Britanie se aplică mai întâi pentru două săptămâni, dar cu posibilitate de prelungire pe jumătate de an și chiar restricții mai dure dacă numărul de reproducție nu scade sub 1. Mai mult, premierul britanic a anunțat că se gândește chiar la scoaterea armatei pe străzi, pentru a ajuta poliția. 

Restricțiile sunt: cetățenii să muncească de acasă dacă pot, restaurantele și barurile se închid de la 22:00, masca obligatorie în toate magazinele, amenda pentru lipsa măștii se dublează și ajunge la 200 de lire, nunți cu cel mult 15 persoane, sporturile de echipă în interior sunt interzise. 

Totuși, Boris Johnson afirmă că, sub nicio formă nu se va întoarce la lockdown-ul din martie, dar sunt necesare măsuri pentru a opri virusul. 

Restricţii în Spania

Ministrul spaniol al sănătăţii, Salvador Illa, i-a îndemnat marţi pe toţi locuitorii Madridului să-şi limiteze deplasările numai la cele esenţiale şi contactele doar cu persoanele care le sunt cele mai apropiate, pentru a preveni agravarea epidemiei de COVID-19, relatează AFP potrivit Agerpres.

Într-o singură zi, numărul cazurilor de coronavirus din Spania a crescut cu aproape 10.800 de noi infectări faţă de ziua precedentă, ridicând totalul la 682.267, arată datele Ministerului Sănătăţii, publicate marţi. Catalonia a anunţat că va limita şi mai mult adunările publice, scrie Reuters. 

 

Acest apel vine la o zi după reintrarea în vigoare a unor restricţii de circulaţie într-o parte a regiunii capitalei spaniole. Cele peste 850.000 de persoane vizate de aceste restricţii (din cei 6,6 milioane de locuitori ai regiunii) nu au dreptul să iasă din cartierul în care-şi au domiciliul decât pentru câteva motive bine precizate, respectiv pentru a merge la serviciu, la medic sau la studii, pentru îngrijirea persoanelor dependente sau pentru a răspunde unei convocări legale. De asemenea, numărul maxim de persoane care se pot aduna în public sau în privat a fost limitat la zece.

Preşedinta regiunii Madrid, Isabel Diaz Ayuso, a declarat marţi că executivul regional ia în calcul extinderea restricţiilor şi în alte părţi ale acesteia. ”Vom face tot ce este necesar pentru a opri virusul, dar dorim să vedem mai întâi în câteva săptămâni rezultatele în zonele supuse restricţiilor. Până atunci, studiem unde să aplicăm alte restricţii”, a explicat şefa executivului regional.

Cartierele din regiunea capitalei în care se aplică deocamdată restricţiile au înregistrat în ultimele două săptămâni peste 1.000 de noi cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori, o incidenţă de cinci ori mai mare faţă de ansamblul Spaniei, ţară care oricum are cea mai înaltă rată a infectărilor din UE.

Statele unite ale morții: SUA au depășit 200.000 de decese din cauza COVID-19

Statele Unite ale Americii au înregistrat marţi decesul numărul 200.000 asociat noului coronavirus, potrivit datelor Universităţii Johns Hopkins, în timp ce COVID-19 continuă să ucidă sute de americani în fiecare zi, relatează AFP.

”COVID va fi a treia cauză de deces în acest an în SUA, mai mult decât accidentele, accidentele vasculare cerebrale şi Alzheimer”, a scris, pe Twitter, Tom Frieden, fost director al Centrului de prevenire şi combatere a bolilor (CDC).

”Noi subestimăm acest virus pe riscul nostru şi pe riscul celor pe care îi afectează deciziile noastre”, a avertizat el, scrie agerpres.ro.

Numai cancerele şi bolile cardiovasculare vor ucide anul acesta în SUA mai mulţi oameni decât COVID-19, deşi bilanţul real al victimelor şi al îmbolnăvirilor – peste 6,9 milioane conform datelor oficiale – este subestimat din cauza testării insuficiente.

âNumai în ultima săptămână circa 5.300 de oameni infectaţi cu SARS-CoV-2 au murit în SUA, faţă de circa 2.000 în Uniunea Europeană, unde epidemia se intensifică din nou, după valul din primăvară.

Însă cum în prezent distribuţia geografică a îmbolnăvirilor în SUA este mai echilibrată faţă de situaţia din primăvară şi nu mai provoacă scene de spitale saturate văzute atunci la New York, pandemia nu mai pare să fie în centrul preocupărilor preşedintelui Donald Trump, aflat în campanie electorală pentru alegerile din 3 noiembrie.

În pofida circulaţiei foarte active a virusului, liderul de la Casa Albă nu are în vedere instituirea de noi restricţii şi mizează pe aprobarea unui vaccin până în luna octombrie. ”Vom distribui un vaccin, vom învinge virusul, vom pune capăt pandemiei şi vom intra într-o nouă eră inedită de prosperitate, de cooperare şi pace”, a susţinut marţi Donald Trump în mesajul său înregistrat adresat Adunării Generale a ONU.

Totuşi, dozele unui eventual vaccin sigur şi eficace vor fi foarte limitate în primele luni, iar până în al doilea trimestru al anului viitor, când teoretic ar trebui să poată fi produse suficiente doze pentru vaccinarea celor 330 de milioane de americani, în ritmul actual s-ar putea înregistra în SUA alte zeci de mii sau chiar sute de mii de decese provocate de COVID-19.