Credinţa în superstiţii, condamnată de părintele Calistrat Chifan: „50% dintre credincioşi cunosc superstiţiile chiar mai bine decât cunosc Crezul”

Părintele Calistrat Chifan este deranjat de faptul că foarte mulţi români care se declară credincioşi cred în superstiţii. Duhovnicul este mâhnit de faptul că credinţa în superstiţii a devenit aproape o religie.

17 ian. 2023, 10:37
Credinţa în superstiţii, condamnată de părintele Calistrat Chifan: „50% dintre credincioşi cunosc superstiţiile chiar mai bine decât cunosc Crezul”

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni este îngrijorat de faptul că aproximativ jumătate dintre ortodocși cred în superstiții. Duhovnicul spune că superstițiile îl defăimează pe Dumnezeu. Astfel, cel ce crede în ele săvârșește un mare păcat, căci falsifică adevărul dumnezeiesc. Părintele Calistrat avertizează că superstiţiile sunt pedepsite precum vrăjitoria, prin canoane grele. Superstiţiile ridicate la rang de religie duc la degradarea sufletească și la îndepărtarea de Dumnezeu, mai spune părintele.

Credinţa în superstiţii, condamnată de părintele Calistrat Chifan: „Trebuie să-i fac să înţeleagă că e o prostie”

50% din ortodocșii noștri cunosc mult mai bine elementul superstițios și asta mă deranjează, chiar, câteodată, decât cunosc Crezul sau Psalmul 50, sau pravila, sau canonul, sau spovedania, sau împărtășania, sau rugăciunile de împărtășanie, sau ce-i voie și ce nu-i voie. Ei știu, vin din prima, nici nu trebuie să stai mult la discuții.

Citeste si Părintele Calistrat Chifan, despre buletinele cu cip: „Dracul nu poate fi nici cip, nici calculator, nici telefon, nici televizor” VIDEO

‘Părinte, am avut un necaz mare’. Zic: ‘Ce s-a întâmplat?’ -‘Mi-a făcut vrăji’ -‘Ia povestește-mi cum’. Dar eu îl pun să povestească, că am subiect de predică. Adică trag de acolo niște concluzii psihologice și pedagogice și găsesc o idee cum, în următorul cuvânt, când voi avea ocazia, să vorbesc despre ceva convingător, să înțeleagă alții că aia-i o prostie”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Duhovnicul a dat şi un exemplu concret al unui enoriaş care a venit la el plângându-i-se că i se fac vrăji, dar acestea sunt doar închipuri, susţine duhovnicul:

Îmi spune: ‘Părinte, am găsit toată ușa stropită, erau bețe de chibrit sub preș’. Normal, femeia de serviciu, ca să scape, le-a dat sub preș acolo, să nu se mai ducă până jos. Nu-i firesc? Ușa zoită…păi dacă ea nu spală bine mopul ăla în găleată și vine și flescăiește și îți împroașcă ușa, zoile alea nu se usucă pe culoarea de la ușă, nu-i normal că le vezi acolo? ‘Nu, părinte, că era un căpețel de lumânare’. Dar eu de unde să știu cum a ajuns căpețelul ăla de lumânare acolo?”, relatează părintele.

Citeste si Părintele Calistrat, sfaturi pentru părinți despre educația copiilor: „Învață-l Tatăl Nostru. Nu-i băga prostii în cap, să îi pui titulatura de „geniu”. Geniile le alege Dumnezeu”