Creditele în valută garantate cu imobile vor putea fi convertite în orice moment

Creditele contractate în monedă străină vor putea fi convertite în orice moment, la cererea consumatorilor, se arată într-un proiect de act normativ al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Regula se va aplica doar în cazul contractelor de credit garantate cu bunuri imobile, acestea urmând să fie reglementate printr-o lege specială.

19 ian. 2016, 11:01
Creditele în valută garantate cu imobile vor putea fi convertite în orice moment

Proiectul de lege privind contractele de credit pentru consumatori garantate cu bunuri imobile a fost publicat vineri în dezbatere publică pe site-ul ANPC. Documentul ar urma să se aplice de la 21 martie 2016, însă pentru ca acest lucru să fie posibil este nevoie de aprobarea Guvernului şi a Parlamentului şi de promulgarea prin decret prezidenţial. 

„Prezenta lege reglementează drepturile şi obligaţiile părţilor în ceea ce priveşte contractele de credit garantate cu bunuri imobile, precum şi aspecte privind evaluarea bonităţii înainte de acordarea unui credit, anumite cerinţe prudenţiale şi de supraveghere, inclusiv pentru infiinţarea şi supravegherea intermediarilor de credite”, scrie în propunerea legislativă. Concret, aceasta va viza toate contractele de credit garantate cu bunuri imobile sau legate într-un alt mod de bunuri imobile.

Conform dispoziţiilor propuse, consumatorii care contractează un împrumut în valută vor avea dreptul de a cere în orice moment convertirea creditului într-o monedă alternativă:„Creditorul se asigură că, în cazul în care un contract de credit se referă la un împrumut în monedă străină, să fie cuprins în cadrul acestuia, la momentul încheierii contractului, dreptul consumatorului de a putea converti, oricând pe parcursul relaţiei contractuale, contractul de credit într-o monedă alternativă, precum şi alte posibilităţi de reducere a costurilor de creditare”.

Citeşte mai multe, pe avocatnet.ro


loading...