Creditorii privaţi au trântit uşa Greciei: Mai vorbim la telefon

Reprezentantul creditorilor privaţi ai Greciei a părăsit Atena fără a ajunge la un acord oficial cu autoritățile elene în privinţa plății datoriilor datoriilor pe care guvernul le are către ei, anunţă Reuters.

RomaniaTV.net
22 ian. 2012, 08:34
Creditorii privaţi au trântit uşa Greciei: Mai vorbim la telefon

Planul este important pentru evitarea intrării Greciei într-un default haotic, potrivit economiştilor. O echipă de specialişti a lucrat alături de oficiali eleni pentru a stabili detaliile planului, iar negocierile vor continua prin telefon. Un acord încheiat înaintea întâlnirii de mâine a miniştrilor de finanţe din zona euro pare imposibil.

Oficialii greci se aşteptau ca Charles Dallara, directorul Institului de Finanţe Internaţionale, care negociază în numele creditorilor privaţi, să mai ţină nişte întâlniri sâmbătă, însă acesta a decolat în dimineaţa aceleiaşi zile către Paris.

 

Datoriile Greciei ajung rapid la scadenţă. De aceea, UE şi FMI au condiţionat un nou bailout, de 130 de miliarde de euro, de o reyolvare a problemelor guvernului elen cu creditorii săi privaţi. Practic, negocierile pe care le-a părăsit Dallara vizează o nouă emisiune de obligaţiuni greceşti, pe un termen mai lung care să poarte o dobândă mulţumitoare pentru ambele părţi.