Creditul pentru populaţie îngheaţă din nou. Companiile au rămas principalii clienţi ai băncilor

Creditul privat a crescut în luna septembrie exclusiv pe seama finanţărilor acordate de bănci companiilor, arată Ziarul Financiar, pentru că populaţia a redevenit temătoare să se mai îndatoreze. Analiştii financiari susţin că oamenii aşteaptă să vadă ce se întâmplă în continuare.
Romania TV
26 oct. 2011, 06:25
Creditul pentru populaţie îngheaţă din nou. Companiile au rămas principalii clienţi ai băncilor

Soldul total al creditelor acordate populaţiei şi companiilor a urcat cu 2,7% în septembrie faţă de august, până la 221 miliarde de lei (circa 51 miliarde de euro), creşterea fiind datorată într-o măsură semnificativă şi creşterii cursului de schimb. Euro a câştigat mai mult de 3% în faţa leului în luna septembrie.
Comparativ cu luna septembrie a anului trecut, creditul neguvernamental a crescut cu 6,5%, în uşoară accelerare. Companiile au rămas principalii clienţi ai băncilor, astfel că volumul creditelor acordate în acest sector a crescut cu 11% în ultimul an şi a ajuns la 117 miliarde de lei (circa 27 mld. euro). Firmele preferă creditele în valută, astfel că finanţările în lei reprezintă mai puţin de 40% din soldul total.

Creditul în lei a crescut cu numai 0,7% în termeni nominali, până la 80,6 miliarde de lei, deoarece volumul finanţărilor acordate populaţiei a rămas practic la nivelul din august, bancherii confruntându-se cu lipsa cererii din partea clienţilor individuali.

„Cererea de credite a crescut la începutul lunii septembrie, după publicarea proiectului de regulament care vizează restricţionarea creditării în valută. S-a temperat însă, ulterior, pe fondul discuţiilor legate de problemele de pe pieţele externe. Oamenii aşteaptă să vadă ce se întâmplă în continuare”, comentează Anca Bidian, CEO al brokerului de credite Kiwi Finance.

Soldul creditelor de retail în lei ajungea la 35,6 miliarde de lei la sfârşitul lunii septembrie, scăderea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut fiind de peste 4%. Creditele în lei sunt în cea mai mare parte finanţări de consum fără garanţii, care au fost aproape îngheţate pe fondul crizei, dar nici împrumuturile garantate în valută nu s-au mai vândut în septembrie la fel ca în lunile anterioare. Astfel, soldul creditelor în valută acordate populaţiei a scăzut cu 0,2% la valori exprimate în euro în luna septembrie, ajungând la echivalentul a 15,8 mld. euro (68,8 mld. lei). Creditele imobiliare, susţinute de programul „Prima casă”, au ţinut pe linia de plutire creditele în valută în perioada crizei, dar de data aceasta nu au reuşit să mai atragă interesul clienţilor.

Bancherii au înregistrat în luna septembrie 386.000 de cereri de credite din partea populaţiei, în scădere cu 18% faţă de luna anterioară, potrivit datelor de la Biroul de Credit.

Cererea de credite a scăzut sub pragul de 400.000 de solicitări pe lună pentru prima dată în ultima jumătate de an. Bancherii susţineau încă din luna septembrie că toamna a început cu stângul pentru cererea de credite, după ce vânzările de credite dăduseră semne de revenire în vară. Lucrurile s-au mai aşezat însă luna aceasta.

Totodată, depozitele atrase de la populaţie şi companii au crescut cu 1,7% faţă de sfârşitul lunii august şi au ajuns la 181 miliarde de lei (41,6 mld. euro). Populaţia a economisit mai mult în valută, iar companiile au preferat depozitele în lei.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…