Cresc salariile în România. Legea a fost promulgata de Klaus Iohannis

Sunt veşti bune pentru românii care lucrează în domeniul agricol. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede un salariu minim brut de 3000 de lei.

13 mai 2022, 13:59
Cresc salariile în România. Legea a fost promulgata de Klaus Iohannis

Cresc salariile în România. Sunt vizaţi românii care lucrează în agricultură. Salariul minim brut în acest domeniu va fi de 3.000 de lei. Legea a fost promulgată vineri de preşedintele Klaus Iohannis. .

Cresc salariile în România. Veşti bune pentru această categorie de români

Pe lângă majorarea salariului minim în domeniul agricol, legea promulgată de Klaus Iohannis stipulează şi acordarea de facilităţi fiscale persoanelor fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul agricol şi în industria alimentară.

Citeşte şi Salarii majorate, dar preţurile cresc într-un ritm mai alert. Cine încasează 6400 de lei

„Prin derogare de la prevederile art. 164 (…) din Codul muncii, până la sfârşitul anului 2022, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră. În perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună”, prevede actul normativ.

Conform actului normativ, perioadele lucrate în sectorul agricol constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă acordate în conformitate cu legislaţia în vigoare, potrivit Agerpres.

„Persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor din domeniile respective pot opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat. Opţiunea se depune în scris, la angajator, acesta reţinând contribuţia aferentă potrivit prevederilor legale”, conform legii.

Citeşte şi Mii de români pleacă să lucreze în străinătate pe salarii de cinci ori mai mari. Ţara în care se câştigă aproape 150 de euro pe zi în agricultură


loading...
Partenerii noștri