Cresc salariile pentru bugetari de la 1 iunie. Cine sunt cei care ar putea primi mai mulți bani pe carduri de luna viitoare

Vești bune pentru anumiți bugetari de la 1 iunie. De luna viitoare, bugetarii din administrație vor primi mai mulți bani pe carduri. Salariile ar putea fi majorate cu 10 procente.

26 mai 2023, 08:27
Cresc salariile pentru bugetari de la 1 iunie. Cine sunt cei care ar putea primi mai mulți bani pe carduri de luna viitoare

Cresc salariile pentru bugetari de la 1 iunie. Salariile de bază ale personalului din Administrație se stabilesc, de la 1 iunie 2023, la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022, potrivit unui proiect de ordonanță pus azi în dezbatere de Ministerul Muncii.

Update: Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat, vineri, că Executivul are ”bune intenţii în ceea ce priveşte solicitările angajaţilor din Educaţie, dar şi din alte domenii de activitate” şi precizează că OUG pentru aducerea salariilor la nivelul grilei din 2022 a fost adoptată.

”Avem bune intenţii în ceea ce priveşte solicitările angajaţilor din Educaţie, dar şi din alte domenii de activitate! Dovadă stă faptul că, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Guvernul a adoptat astăzi Ordonanţa de Urgenţă prin care salariile pentru funcţiile comune din administraţie, prevăzute în Anexa VIII a Legii Salarizării 153/2017, se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022”, a scris, vineri, pe Facebook, Marius Budăi.

Cu o zi în urmă acesta anunţa că, în urma discuţiilor purtate cu sindicatele din Educaţie, instituţia pe care o conduce a pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care salariile pentru funcţiile comune din administraţie sunt aduse la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022.

”Ca urmare a discuţiilor purtate cu sindicatele din Educaţie, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului prin care salariile pentru funcţiile comune din administraţie, prevăzute în Anexa VIII a Legii Salarizării 153/2017, se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022”, a scris Marius Budăi, miercuri pe Facebook.

El a adăugat că ”suntem deschişi la dialog, suntem dispuşi să luăm măsuri, acolo unde se poate, pe termen scurt, urmând a acorda Educaţiei statut prioritar, atunci când vom întocmi proiectul de modificare a legii salarizării unitare”.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Simion Hăncescu a declarat, marţi, că nu este exclusă o prelungire a grevei pe mai multe săptămâni, dacă Guvernul vine cu propuneri ca cele de până acum.

Joi, sindicaliştii au precizt că propunerile Guvernului sunt jignitoare şi au anunţat că greva va continua.

Prin OUG nr. 168/2022 s-a stabilit că începând cu 1 ianuarie 2023, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăşi valoarea nominală pentru anul 2022 stabilită potrivit anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017. Ordonanța derogă, practic, de la prevederile Legii 153, care stabilesc că începând cu anul 2023, salariile de bază, soldele de funcţie/salariile de funcţie şi indemnizaţiile de încadrare ar fi trebuit să se stabilească prin înmulţirea coeficienţilor prevăzuţi în anexele nr. I-VIII din Legea 153 cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare, potrivit avocatnet.ro.

Citește și: Amenzi uriaşe, de până la 12 500 de lei, pentru cei care nu respectă colectarea selectivă a gunoiului. De când intră în vigoare această măsură

 

Cresc salariile pentru bugetari de la 1 iunie

Printr-un proiect de OUG pus în dezbatere la Ministerul Muncii, se propune modificarea a însăși OUG 168, astfel încât pentru bugetarii din categoria (anexa VIII) „Administrație” să se aplice din 1 iunie 2023 nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea 153 pentru anul 2022.

„Având în vedere faptul că, Legea-cadru nr.153/2017 a fost elaborată astfel încât, începând cu anul 2022 să fie aplicată în integralitatea sa, precum și în contextul elaborării unei noi legi a salarizării personalului bugetar ca urmare a încadrării în termenul prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență, apreciem că acordarea nivelului salariilor de bază pentru personalul încadrat pe  funcțiile prevăzute în Anexa nr. VIII la nivelul valorii nominale prevăzute în legea-cadru, implică un impact bugetar nesemnificativ care nu va dezechilibra țintele fiscal-bugetare pentru anul 2023, ci va constitui un prim pas și o punte în sprijinul aplicării noii legislații care va reglementa salarizarea personalului plătit din fonduri publice, iar noul cadru juridic va fi pus în aplicare în același timp pentru toate categoriile profesionale, pentru a se evita apariția unor noi dezechilibre în sistemul de salarizare din sectorul public”, potrivit expunerii de motive a proiectului de ordonanță.

Citește și: BREAKING NEWS: Mare sfidare! Guvernul oferă profesorilor ajutoare „anti-sărăcie” de 2.500 de lei și o majorare cu 9% pentru personalul nedidactic (VIDEO)

Prevederile proiectului de OUG nu se aplică momentan. Acesta trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.