CREŞELE BIO, la mare căutare. Cum arată, ce le oferă copiilor şi unde mai sunt locuri libere

În Bucureşti există 11 creşe ecologice, iar până la finele acestei luni, numărul lor va creşte la 13. În aceste creşe, mobilierul este din lemn natur vopsit cu o vopsea ecologică fără toxine, saltelele sunt din fibre de cocos, iar jucăriile sunt produse toate în România, din lemn natur. Centrele au fost create în cadrul unui proiect iniţiat de Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, iar, până la sfârşitul lunii, urmează să se înfiinţeze şi două unităţi mobile care vor oferi serviciul de "drop off baby".
Cristiana Ionescu
15 feb. 2013, 06:26
CREŞELE BIO, la mare căutare. Cum arată, ce le oferă copiilor şi unde mai sunt locuri libere

Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, printr-un proiect finanţat din fonduri europene nerambursabile, şi-a stabilit crearea a unui număr de 13 creşe de îngrijire şi educaţie timpurie pentru copiii cu vârste între 0-3 ani. Creşele sunt destinate exclusiv părinţilor care activează pe piaţa muncii.

Conceptul de educaţie timpurie presupune trecerea de la creşele în care copiii erau doar îngrijiţi şi hrăniţi, la creşele care pun accent pe dezvoltarea copilului mic prin activităţi educative.

„Conceptul de educaţie timpurie pe care noi încercăm să-l introducem în cadrul proiectului „Mai multe centre de îngrijire pentru copilul tău, mai multe oportunităţi de angajare pentru tine” presupune trecerea de la o perspectivă strict medicalizată a îngrijirii copilului mic, la una bazată pe conceptul de educaţie timpurie, aşa cum se întâmplă în ţările dezvoltate din UE. Centrele pe care noi le propunem mămicilor din Bucureşti presupun să punem un accent puternic pe activităţile educative”, a explicat pentru ROMÂNIATV.NET Cosmina Siminean, director DGAS.

Creşe bio sau ecologice

Creşele înfiinţate în cadrul proiectului „Mai multe centre de îngrijire pentru copilul tău, mai multe oportunităţi de angajare pentru tine” sunt construite după standarde europene şi oferă copilului un mediu sănătos de dezvoltare. 

Mobilierul din creşe este din lemn natur vopsit cu o vopsea ecologică fără toxine, saltelele folosite sunt cu conţinut din fibre de cocos. Toate jucăriile sunt produse în România, din lemn natur. În plus, lenjeria este spălată cu un detergent biodegradabil.

Pâinea servită copiilor este preparată în creşă din făină 100% integrală, iar administratorii creşelor intenţionează să amenajeje mici grădiniţe în care copiii să poată planta legume.

Activităţi educative

Deşi copiii înscrişi la creşe au între 0 şi trei ani, iniţiatorii programului s-au gândit la diferite activităţi pe care micuţii ar putea să le realizeze, în afară de orele de somn, hrană şi joacă. Ei învaţă să numere, descoperă părţile corpului sau învaţă regulile de circulaţie.

„Activităţile educative încep de la explorarea mediului înconjurător prin vizite în diferite obiective din Bucureşti până la activităţi de lucru manual, dansuri, muzică şi gimnastică de înviorare”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET, Cosmina Siminean.

Cum îţi poţi înscrie copilul într-o creşă de îngrijire şi educaţie timpurie

La ora actuală, în Bucureşti, există 11 astfel de centre, urmând ca până la finalizarea proiectului, în data de 28 februarie 2013, să mai fie înfiinţate alte două. Părinţii care au un loc de muncă, inclusiv cei care vor să se întoarcă la serviciu înaintea expirării perioadei legale de concediu de creştere a copilului, pot depune un dosar la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Mun. Bucureşti. 

„Condiţia esentială de înscriere este ca părinţii să aibă un loc de muncă şi să frecventeze acest loc de muncă. Dorim să determinăm mamele care au un loc de muncă, să se întoarcă la muncă înainte de expirarea perioadei legale de creştere a copilului, să-şi păstreze serviciul şi posibilitatea de a avansa în carieră.”, a spus directoarea DGAS.

În momentul de faţă mai sunt 97 de locuri libere în două dintre creşele DGAS, Casa cu Pitici (str. Mitropolit Filaret nr. 41-41 A, sector 4) şi Casa cu Ştrumfi (Calea Giulesti nr. 184, sector 6). Singurul cost pe care părinţii îl suportă este de 10 lei pe zi, contravaloarea alocaţiei de hrană.

Creşele sunt de dimensiuni mici, 15 locuri, sau dimensiuni mai mari de până la 120 de locuri. Proporţia de personal este de trei adulţi la 15 copii astfel încât „să se asigure o îngrijire şi o educaţie corespunzătoare pentru fiecare copil”, spune Cosmina Siminean.

O altă noutatea adusă de creşele din cadrul proiectului „Mai multe centre de îngrijire pentru copilul tău, mai multe oportunităţi de angajare pentru tine” este evaluarea iniţială şi periodică efectuată fiecărui copil de către o echip multidisciplinară. 

„În momentul în care copilul e adus în centru, o echipă multidisciplinară îi face o evaluare iniţială care este urmărită pe parcursul întregii şederi a copilului în centru. În fiecare lună printr-o fişă de evidenţă putem prezenta părintelui progresele pe care copilul le-a făcut”, a subliniat Cosmina.

Tot în cadrul aceluiaşi proiect, până la sfârşitul lunii, urmează să se înfiinţeze două unităţi mobile care vor oferi serviciul de „drop off baby”. Părinţii îşi pot lăsa copilul câte 12 ore, de trei ori pe an, într-un centru asemănător unei creşe, în situaţiile de criză în care nu au cu cine îşi lăsa micuţul. Ei vor fi informaţi din oră în oră, prin telefon, despre starea copilului.

 

 

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cu ce să stropești vița de vie ca să ai struguri parfumați și dulci. Trucul genial folosit chiar și de bunicii noștri
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Anunţul momentului! Când se deschide A7 până la Adjud. Imagini de ultima oră de pe şantier
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Ungaria pune sârmă ghimpată la granițe și pentru români. Ordinul lui Viktor Orban
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Vedeta din România care așteaptă primul ei copil, la un an de la divorț! Modul inedit în care le-a dat vestea fanilor
Cancan.ro
Doliu în lumea muzicii! O cântăreață consacrată a murit într-un incendiu cumplit, de 1 Mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Băsescu s-a sucit! Pe cine va vota la prezidențiale
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață