Creşele şi after school-urile ar putea fi deschise pe perioada verii, cu un număr redus de copii. Anunţul Ministrului Muncii

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a vorbit, miercuri, despre posibilitatea ca anumite servicii pentru copii, de genul creşă, after-school sau alte activităţi de educaţie pentru copii, să fie permise pe perioada vacanţei de vară, cu un număr mai mic de copii decât în mod normal.

RomaniaTV.net
29 apr. 2020, 18:53
Creşele şi after school-urile ar putea fi deschise pe perioada verii, cu un număr redus de copii. Anunţul Ministrului Muncii

Ministrul Muncii a subliniat că în prezent nu a fost luată nicio decizie în acest sens pentru situaţia părinţilor cu copii, însă cea mai probabilă decizie va fi prelungirea până pe 12 iunie a măsurii de acordare a 75% din salariu părintelui care stă acasă cu copilul pe perioada închiderii unităţilor de învăţământ, potrivit Agerpres. 

„Cu privire la familiile care nu au cu cine să-şi lase copiii în perioada următoare, ne punem problema prelungirii cadrului legal prin care să continuăm acordarea de sprijin în baza legii care acoperă 75% din salariu pentru părintele care optează să stea acasă pentru a-şi îngriji copilul pe perioada suspendării activităţii la şcoală. Conform reglementărilor legate de decretul preşedintelui, această prevedere se opreşte pe (15 mai, n.r.).

Citeşte şi: CORONAVIRUS. Şcolile şi grădiniţile particulare cer ajutor financiar pentru a nu falimenta

Am avut o discuţie astăzi, urmând să luăm o decizie, probabil că o vom prelungi până pe 12 iunie, până când s-ar fi intrat şi se intră şi acum în vacanţă”, a declarat Violeta Alexandru, în cadrul unei discuţii cu antreprenorii organizată de Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali.

Ministrul Muncii a precizat că provocarea este pentru perioada vacanţei de vară, iar autorităţile trebuie să găsească o soluţie pentru grupele mici de copii.

„V-aş putea spune ce opinie am eu. Cred că trebuie găsită o soluţie, cu respectarea regulilor de prevenţie, în aceeaşi logică (pe modelul respectării distanţării sociale la terase şi restaurante, n.r.) mă gândesc şi pentru cei care pot să desfăşoare, într-o altă organizare, activităţi pe durata verii pentru un număr limitat de copii, pentru grupe mici de copii, deci probabil că şi aici trebuie găsite nişte soluţii care să asigure toate măsurile de protecţie pentru copii, dar nu am luat încă o decizie.

Citeşte şi: 

E clar că va fi o soluţie tip fonduri pentru a putea să-ţi găseşti un sprijin gen bonă, fie o soluţie tip sprijin pentru anumite activităţi gen creşe, educaţie sau program din acesta after-school de petrecere a unei activităţi educative într-un spaţiu, ar putea fi permisă, cu anumite modificări care ţin de organizarea în sălile respective, adică cu un număr redus de copii, cu reguli de distanţare clare.

Dar nu s-a luat încă o decizie aici. Singura decizie spre care ne îndreptăm este a prelungirii termenului de acordare a sprijinului pentru părinţii care trebuie să rămână în continuare acasă şi după 15 mai până la finalizarea formală a cursurilor, adică 12 iunie. Mai departe, în cursul lunii mai, vom prezenta care sunt măsurile”, a subliniat ministrul.

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, a cerut redeschiderea creșelor și grădinițelor deoarece părinții care nu au cu cine să își lase copiii sub 12 ani își pot lua concediu cu indemnizația de 75% până la finalul anului școlar, iar creșele și grădinițele private sunt închise.

Citeşte şi: Părinţii pot să stea acasă cu copiii şi după 15 mai. Anunţul facut de Iohannis


loading...