Creşte numărul cazurilor de COVID-19 în România. Anunţul de ultimă oră al ministrului Sănătăţii: „Am putea avea din nou peste 10.000 de cazuri zilnic”

Potrivit unor surse guvernamentale citate de România Tv, numărul cazurilor de coronavirus ar putea trece de 10.000 în această săptămână. Ministrul Sănătăţii a făcut declaraţii de ultimă oră privind evoluţia pandemiei în ţara noastră.

04 iul. 2022, 13:07
Creşte numărul cazurilor de COVID-19 în România. Anunţul de ultimă oră al ministrului Sănătăţii: „Am putea avea din nou peste 10.000 de cazuri zilnic”

Creşte numărul cazurilor de COVID-19 în România. Suse guvernamentale spun că în această săptămână depășim zece mii de noi cazuri de covid, asta după ce saptamana trecuta ne situam la patru mii de cazuri iar in urma cu doua saptamani erau in jur de două mii de cazuri.

Creşte numărul cazurilor de COVID-19 în România. Anunţul făcut de Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii a anunţat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că în ultima săptămână au fost raporate aproape 8.000 de cazuri. Alexandru Rafila avertizează că România s-ar putea confrunta din nou cu 10.000 de cazuri COVID-19 pe zi.

Citeşte şi Primul caz de COVID-19 de la pisică la om a fost confirmat. Uluitor cum a fost transmisă boala

„Daca vom avea o crestere importanta a numarului de cazuri atunci o sa revenim la raportarea zilnica. In ultima saptamana s-au inregistrat aproape 8 mii de cazuri, mai precis 7.726 de cazuri. 1307 dintre cazurile noi din ultima saptamana sunt ale unor pacienti reinfectati.  Decesele au fost relativ puține, e vorba de valori săptămânale. 

Evoluția din ATI nu pune probleme, dar a crescut numărul de cazuri. 52 de români sunt la ATI. Rata de pozitivare s-a triplat într-o lună, a ajuns la 7,6%. Când am avut situaţiile cele mai serioase am ajuns la rate de pozitivitate de peste 22 la sută.

Tulpina Omicron este în continuare dominantă. 100% din secvențieri sunt cu Omicron. Estimăm o creşte a cazurilor in perioada urmatoare. Avem doua scenarii în care varful acestui val o sa fie undeva intre 7 si 10 august. A doua varianta este ca la finalul lunii august- început de septembrie să avem undeva la 10.000 de cazuri. Acestea sunt date pur informative, țin să precizez asta, nimeni nu poate să știe exact ce se întâmplă. Discutăm de un virus foarte variabil”, a declarat ministrul Sănătăţii în cadrul conferinţei de presă de luni.

Alexandru Rafila recomandă românilor să poarte masca de protecţie în concedii şi să încerce să rescpecte şi celelalte măsuri sanitare.

„Ca să putem să avem o vară cat mai linistita, sa putem pleca in concedii, recomandam utilizarea măstilor de protectie in mijloacele de transport in comun, igienizarea mainilor, sa asiguram aerisirea spatiilor publice.”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

De asemenea, Alexandru Rafila recomandă în continuare românilor să se vaccineze împotriva coronavirusului.

Dacă ritmul crescător se menține ridicat, autoritățile iau în calcul să reintroducă masca în mijloacele de transport în comun și in spații închise.

Până în prezent, pe teritoriul României, au fost înregistrate 2.927.187 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.
Incidența înregistrată la 14 zile este de 0.31.

Până luni, 4 iulie, 65.755 persoane diagnosticate cu infecție cu Sars-CoV-2 au decedat. În intervalul 27.06.2022 (10:00) – 03.07.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 16 decese (11 bărbați și 5 femei).

Noul val al pandemiei a început să-şi facă simţită prezenţa în Europa încă de la finalul lunii iunie. În Marea Britanie, spre exemplu, situația este de-a dreptul îngrijorătoare, asta după ce numărul cazurilor de coronavirus a crescut cu mai mult de jumătate de milion într-o singură săptămână.

De asemenea, şi Franţa se confruntă cu un nou val de infectări. Peste 120.000 de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate vineri, 1 iulie, de autorităţile din Hexagon.

În Italia, numărul persoanelor testate pozitiv cu COVID-19 a depăşit 86.000, cu 30.000 mai mult decât săptămâna trecută.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat, joi, 30 iunie, că se aşteaptă la ”niveluri ridicate” ale cazurilor de Covid-19 în această vară în Europa şi a cerut monitorizarea îndeaproape a virusului după triplarea cazurilor zilnice în decurs de o lună, relatează AFP.

”Pe măsură ce ţările din Europa au ridicat măsurile sociale care erau în vigoare, virusul va circula la niveluri ridicate în timpul verii”, a declarat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge.

Citeşte şi Val de infectări cu coronavirus în România. Adrian Marinescu: „Putem să discutăm despre un val 6”

Conferinta de presa 4 iulie 2022