Primul caz de COVID-19 de la pisică la om a fost confirmat. Uluitor cum a fost transmisă boala

O femeie de 32 de ani, care este medic veterinar în Thailanda, a fost diagnosticată cu COVID-19, după ce o pisică a strănutat în faţa ei. Un studiu genetic al specialiştilor în medicină a confirmat că virusul a fost transmis de la stăpân la pisică şi apoi de la felină la medicul veterinar.
Filip Stan
02 iul. 2022, 08:10
Primul caz de COVID-19 de la pisică la om a fost confirmat. Uluitor cum a fost transmisă boala

Specialiştii în sănătate au ajuns la primele concluzii despre cum s-a transmis COVID-19 de la pisică la om. Aceştia au suspectat că boala infecţioasă provocată de virusul SARS-CoV-2 este o boală zoonotică din cauza faptului că primul caz confirmat în lume ar fi avut legătură cu piața de fructe de mare din Wuhan. În plus, mai multe țări din America, Africa, Europa și Asia au raportat apariția bolii COVID-19 la mai multe specii de animale, printre care nurci, pisici, câini, lei și tigri. Cu toate acestea, cele mai multe dintre infecții au provenit de la om și s-au transmis mai apoi la animale, fenomen pe care specialiștii l-au denumit zoonoză inversă, potrivit EuropaFM.

Oamenii de ştiinţă spun că cele mai multe dintre cazurile de zoonoză inversă au fost semnalate la pisicile domestice. Potrivit unui raport recent, virusul SARS-CoV-2 s-ar putea transmite de la animal la om, după ce a fost analizat un caz în cadrul unei ferme de nurci din Țările de Jos. De altfel, cercetătorii au publicat în revista de specialitate Emerging Infectious Diseases un raport despre primul caz de transmitere a infecției SARS-CoV-2 de la pisică la om.

Potrivit sursei citate, virusul SARS-CoV-2 a suferit mutații în perioada iulie – septembrie 2021, când a avut loc tranziţia de la varianta Alpha la varianta Delta.

Citeşte şi: OMS cere liderilor europeni „măsuri urgente” pentru combaterea răspândirii accelerate a variolei maimuţei

Cum a fost descoperit primul caz de COVID-19 de la pisică la om

Pe 15 august 2021, o femeie în vârstă de 32 de ani, medic veterinar, care locuia singură într-un dormitor dintr-un campus, a mers la Spitalul Universitar Prince of Songkhla, pentru un test COVID din cauza simptomelor pe care le prezenta. Avea febră, scurgeri nazale și tuse productivă. Simptomele au durat 2 zile.

Pentru că la momentul controlului femeia era în stare bună de sănătate, rezultatele analizelor nu au arătat nimic suspect. Ulterior, a fost întrebată despre activităţile desfăşurate recent. Femeia a povestit că în urmă cu cinci zile, împreună cu alți doi medici veterinari, au examinat o pisică despre care știau că ar fi în grija a doi bărbați.

Pentru o mai bună identificare, medicii au denumit pacienţii implicaţi în studiul de caz.

Femeia în vârstă de 32 de ani, medic veterinar, a fost denumită de specialiști drept Pacientul A.

Ceilalți doi medici veterinari au fost denumiți Pacientul E, respectiv Pacientul F.

Persoanele care dețineau pisica examinată au fost denumite Pacientul B, respectiv Pacientul C.

Stăpânii pisicii, un bărbat în vârstă de 32 de ani și un altul în vârstă de 64, tată și fiu, din Bangkok au fost confirmați pozitiv la testul RT-PCR COVID-19 și, pe 8 august, au fost transferați la Spitalul Universitar Prince of Songkhla pentru că nu mai erau paturi disponibile în spitalele din Bangkok.

Pacienţii au fost izolaţi imediat ce au ajuns la spital. Pisica a dormit în acelaşi paturi cu cei doi bărbaţi şi a fost trimisă la veterinar pentru a fi examinată două zile mai târziu de pacientul A, femeia de 32 de ani, care este medic veterinar.

Cum s-au infectat medicii veterinari cu COVID-19 de la pisică

Cercetătorii au precizat că pacientul A a prelevat probe nazale și rectale de la pisică în timp ce Pacientul E și Pacientul F – colegii veterinari ai femeii – au ținut animalul. În timpul prelevării probelor nazale, pisica a strănutat în fața Pacientului A – femeia de 32 de ani.

Toți cei trei medici veterinari purtau mănuși chirurgicale și măști de protecție de tip N95, fără a a avea însă ochelari de protecție. Întregul control a durat aproximativ 10 minute.

Trei zile mai târziu, medicul veterinar (pacientul A) a început să aibă simptomele specifice COVID-19 şi a mers să facă un control. Pe 15 august, când au venit rezultatele testelor RT-PCR pentru pisică, rezultatul era pozitiv.

În urma analizelor de COVID pe care le-a făcut și Pacientul A, aceasta a fost declarată și ea pozitivă la infecția cu SARS-CoV-2.

Pacienții A, B și C, dar și pisica, au fost internați în spital, în izolare. În schimb, pentru Pacienții E și F – medicii veterinari, colegii femeii de 32 de ani – au avut rezultat negativ la COVID.

Niciun contact apropiat al Pacientului A nu a fost diagnosticat ulterior cu coronavirus.

Au fost investigate 30 de persoane care au intrat în contact cu Pacientul A – personalul cabinetului veterinar, iar în urma testării tuturor a mai fost diagnosticată o persoană cu COVID-19. Acesta era un veterinar care lucra în Departamentul Animale Mari – a fost denumit de cercetători Pacientul G.

Pacientul G a avut febră cu o zi înainte ca pisica să ajungă în clinică și a fost testat pozitiv pe 13 august 2021. Totuși, acesta nu a fost contact direct cu Pacienții A, E sau F – femeia de 32 de ani și colegii săi.

Concluziile cercetătorilor despre primul caz de COVID-19 de la pisică la om

„Secvențele identice ale genomului SARS-CoV-2 obținute de la pacientul A și secvențele obținute de la pisica și a celor 2 proprietari ai acesteia, împreună cu suprapunerea temporală a infecțiilor la animale și la om, au indicat faptul că infecțiile lor au fost legate din punct de vedere epidemiologic.

Deoarece pacienta A nu avusese întâlniri anterioare cu pacienții B sau C, probabil că a dobândit SARS-CoV-2 de la pisică atunci când aceasta i-a strănutat în față.

Secvențele genomului erau distincte de cele ale pacientului G și de alte secvențe care circulau în aceeași provincie, iar prin utilizarea unei formule medicale speccifice, am putut exclude transmiterea externă.

Varianta Alpha a fost larg răspândită până la sfârșitul lunii iulie 2021 în provincia Songkhla. Pe de altă parte, în Bangkok, varianta Delta a fost larg răspândită de la începutul lunii iulie 2021.

Lanțul de transmitere a infecțiilor cu SARS-CoV-2 în acest grup a început probabil în Bangkok. Se știe că pisicile sunt susceptibile la infecția cu SARS-CoV-2, în special în timpul interacțiunilor apropiate cu oamenii cu infecții simptomatice cu SARS-CoV-2.

Deoarece pisicile infectate au perioade de incubație și de infectare relativ scurte, această pisică probabil că a dobândit infecția cu SARS-CoV-2 nu mai mult de o săptămână înainte de a transmite boala pacientului A”, au explicat specialiștii în sănătate în raportul publicat în revista de specialitate Emerging Infectious Diseases.

Citeşte şi: EXCLUSIV Medicul Bacalbaşa, teorie explozivă despre pandemie: „Cei care conduc real această lume au spus că trebuie să reducem populaţia globală la un miliard” VIDEO

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”