Creşte numărul cazurilor de variola maimuţei în România. Alte trei noi cazuri, anunţate de Ministerul Sănătăţii

Trei noi cazuri de variola maimuței au fost diagnosticate în România, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii.

28 iun. 2022, 17:41
Creşte numărul cazurilor de variola maimuţei în România. Alte trei noi cazuri, anunţate de Ministerul Sănătăţii
Variola maimuţei a ajuns în România

Creşte numărul cazurilor de variola maimuţei în România. Încă trei noi cazuri de variola maimuței au fost diagnosticate în România, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Este vorba despre trei bărbați cu vârste de 24 de ani, 33 de ani și 38 de ani. Toți sunt din București. Starea lor de sănătate este bună și se află în izolare (unul în spital și ceilalți doi, la domiciliu). Anchetele epidemiologice se desfășoară pentru stabilirea contacților direcți.

Până în acest moment, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 9 pacienți.

Ultimul caz de variola maimuţei în România a fost anunţat joi, 23 iunie. Este vorba despre un bărbat de 40 de ani, spun reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din Bucureşti, iar investigaţiile de laborator au confirmat joi că pacientul este infectat cu variola maimuţei, precizează sursa citată.

Bărbatul este în spital şi va rămâne în izolare. A fost declanşată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacţilor direcţi.

Citeşte şi: EXCLUSIV Dr Adrian Marinescu exclude scenariul unei epidemii de variola maimuţei: „Se transmite cu mare dificultate de la om la om. E puţin probabil să avem o epidemie”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, referindu-se la variola maimuţei, că recomandarea de precauţie în alegerea partenerilor trebuie să rămână în vigoare pentru ca lucrurile să fie ţinute sub control.

„Aş vrea să fac şi eu o clarificare pentru că eu am dat un interviu câtorva colegi odată la Parlament, apropo de acest subiect, legat de variola maimuţei. Eu am recomandat utilizarea prezervativului sau chiar abstinenţa în situaţia raporturilor sau relaţiilor cu persoane întâmplătoare, cu persoane necunoscute. Nu se referă la o viaţă fără riscuri, deci cine îşi asumă astfel de riscuri… Am dat o astfel de recomandare în mod evident fiind vorba de o boală care se transmite printr-un contact apropiat, prelungit, prin intermediul secreţiilor, calea de transmitere sexuală este una dintre cele importante la această boală şi evitarea relaţiilor cu persoane necunoscute în mod evident este o măsură de protecţie individuală pe care putem să o luăm cu toţii cei care suntem, să spunem, la risc sau persoanele care sunt la risc pentru aşa ceva”, a declarat Alexandru Rafila.