Creşte numărul infectărilor COVID-19 în România. Anunţul de ultimă oră de la Guvern: Se recomandă purtarea măştii de protecţie în interior

După ce marţi s-a înregistrat un record de infectări cu coronavirus în România, Guvernul recomandă românilor să poarte mască de protecţie în interior, în special în mijloacele de transport în comun.

27 iul. 2022, 17:09
Creşte numărul infectărilor COVID-19 în România. Anunţul de ultimă oră de la Guvern: Se recomandă purtarea măştii de protecţie în interior

Creşte numărul infectărilor COVID-19 în România. Autorităţile sunt în alertă şi recomandă românilor să încerce să poarte masca de protecţie în spaţiile aglomerate.

Creşte numărul infectărilor COVID-19 în România. Autorităţile sunt în alertă

Citeşte şi EXCLUSIV Record de cazuri covid-19 în România, în valul 6. Va redeveni obligatorie masca de protecţie? Alexandu Rafila, anunţ de ultimă oră pentru români

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvând al Guvernului, că la nivelul Executivului există o preocupare în legătură cu creşterea numărului de cazuri de COVID-19 şi orice măsură de prevenţie este binevenită. Acesta a menţionat că inclusiv membrii Cabinetului au purtat măşti de protecţie în şedinţa de miercuri.

„Chiar şi astăzi a avut loc o discuţie în cadrul şedinţei cu ministrul Sănătăţii. Există o preocupare – nu doar la nivelul Ministerului Sănătăţii, dar şi la nivelul Guvernului – în legătură cu această creştere a numărului de cazuri şi, din acest punct de vedere, orice măsură de prevenţie din seria celor care au fost deja menţionate şi utilizate, până la urmă, nu doar în România, oriunde în lume, sunt binevenite, orice astfel de măsuri: purtatul măştii în spaţiile aglomerate, că vorbim de mijloacele de transport în comun sau încăperi unde nu se asigură acea distanţă minimă, mai ales că specialiştii vorbesc acum despre faptul că, deşi nu este la fel de periculoasă ca variantele anterioare, şi această formulă care tinde să devină predominantă este destul de contagioasă, din ce în ce mai contagioasă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, după şedinţa de miercuri.

Acesta a subliniat că orice formă suplimentară de protecţie nu poate decât să ajute în această perioadă.

„Este unul dintre motivele pentru care, inclusiv în Guvern, aţi văzut ce s-a întâmplat şi astăzi, în cadrul şedinţei, mai ales că la invitaţia premierului, la şedinţa de guvern au participat şi o parte importantă dintre tinerii care s-au înscris în programul de intership la nivelul guvernamental şi cu toţii am purtat măşti. Se va menţine această recomandare implementată la nivelul Guvernului, ceea ce e valabil şi pentru alte categorii de spaţii aglomerate, în special, revin asupra mijloacelor transport în comun, chiar astăzi – şi domnul ministru al sănătăţii sublinia acest lucru”, a precizat  Cărbunaru.

Acesta a dat asigurăro că la la nivel guvernamental se va sprijini, prin mijloace de comunicare, transmiterea acestor măsuri, menţionând că nu este vorba de obligaţii.

„Nu sunt obligaţii, pentru că nu avem în acest moment activat vreun cadru legal care să genereze obligativitate, dar, din păcate, după o perioadă atât de îndelungată, în care valurile de COVID-19 au lovit inclusiv România şi am văzut zeci de mii de victime care şi-au pierdut viaţa în această perioadă, ne gândim cu toţii atât la familiile lor, dar şi la cei care s-au recuperat, poate chiar cu greu, trecând o dată sau de două ori sau de mai multe ori prin această boală, că după această experienţă dureroasă, cu toţii ne dorim să folosim mijloace de protecţie, chiar şi fără a fi fost obligatorii, dar vin în menţinerea sănătăţii noastre”, a mai spus Cărbunaru după şedinţa de Guvern.

Citeşte şi Octavian Jurma: România va depăși pragul de 10.000 de cazuri noi pe zi chiar săptămâna aceasta

Miercuri, 27 iulie, au fost înregistrate 9.802 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID –19), cu 2.551 mai puține față de ziua anterioară. 1.900 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 279 persoane au fost reconfirmate pozitiv. În Bucureşti au fost raportate 2197 de noi infectări, iar incidenţa COVID-19 a ajuns la 7.5 la mie, potrivit ms.ro.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 3.571 cu 126 mai multe față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 233 persoane, cu 18 mai multe față de ziua anterioară. Din cei 233 pacienți internați la ATI, 198 sunt nevaccinați.

În intervalul 26.07.2022 (10:00) – 27.07.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 29 decese