EXCLUSIV Record de cazuri covid-19 în România, în valul 6. Va redeveni obligatorie masca de protecţie? Alexandru Rafila, anunţ de ultimă oră pentru români

Într-o intervenţie telefonică la România tv, Alexandru Rafila a făcut noi precizări privind evoluţia pandemiei în ţara noastră. Ministrul Sănătăţii a anunţat dacă masca va redeveni obligatorie, după ce marţi a fost atins un nou record de infectări.

26 iul. 2022, 21:31
EXCLUSIV Record de cazuri covid-19 în România, în valul 6. Va redeveni obligatorie masca de protecţie? Alexandru Rafila, anunţ de ultimă oră pentru români

Record de cazuri covid-19 în România, în valul 6. Marţi, 26 iulie, au fost raportate peste 12.000 de noi infectări. Ministrul Sănătăţii a anunţat ce măsuri vor fi luate de autorităţi.

Record de cazuri covid-19 în Romania. Anunţul ministrului Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii a făcut noi precizări privind evoluţia pandemiei de coronavirus.

„E o creştere oarecum asteptată. Pana duminica am avut o medie de aproape 7000 de cazuri pe zi. Mă aşteptam ca astăzi să fie undeva la 10.000 de cazuri, însă cifra a fost mai mare.  La bilantul de saptamana viitoare e foarte posibil să fie o medie zilnica apropiata de 10.000 de cazuri. Noi o estimam undeva in luna august, a ajuns mai devreme in tara noastra. In momentul de fata, 14% dintre paturile alocate pacientilor covid sunt ocupate, iar la ATI undeva la 12%”, a declarat Alexandru Rafila la România tv.

Deşi numărul infectărilor este în creştere, ministrul Sănătăţii a anunţat că nu se pune problema închiderii unor spitale pentru a se trata exclusiv pacienţii cu coronavirus.

„Nu va fi o abordare de acest gen. Cel mult, sectiile sau spitalele de infectioase vor avea acest tip de activitate. Incercam sa organizam sectii, compartimente, zone din spital pentru pacientii infectati covid, fara sa ducem la transformarea unor spitale intregi în spitale covid”, a mai declarat Rafila.

Ministrul a anunţat la emisiunea lui Victor Ciutacu cât timp vor fi nevoiţi să stea în izolare românii infectaţi cu COVID-19.

„In mod evident, daca pacientul este simptomatic si infectat trebuie sa stea in izolare, la domiciliu, asa cum este normal pentru o boala infectioasa. 5 zile se recomanda sa stai in izolare. Pacientii care nu sunt vaccinati au recomadare de 7 zile. Contactii pot sa iasa din casa”,a declarat Alexandru Rafila la România Tv.

După ce marţi au fost raportate peste 12.000 de infectări, ministrul Sănătăţii a anunţat dacă masca va redeveni obligatorie sau nu.

„Trebuie o legislatie speciala pentru o astfel de masura. Noi, ca si Minister al Sanatatii, nu putem sa impunem asa ceva. Cred ca o participare voluntară la protectie individuala si colectiva a populatiei este mai eficienta decat impunerea unor masuri obligatorii. Masca utilizata incorect, o masca care nu acopera nasul nu protejeaza”, explicat ministrul.

Alexandru Rafila a mai făcut câteva precizări importante privind simptomele pe care le au persoanele infectate cu noua variantă a tulpinii Omicron.

„Cea ce observam este ca marea majoritate a formelor sunt usoare, dar sunt situatii in care boala se complica. La cei vacinati cu 3 doze simptomatologia este mai putin evidenta si nu se ajunge la ATI sau la deces. Daca va uitat, proportia la ATI este mai mica.

Tratament cu antivirale, doar la cei care au nevoie de antivirale. Persoanele cu forme usoare nu au nevoie de antivirale, e suficient tratamentul simptomatic”, a mai explicat ministrul la România tv.

Citeşte şi Incidenţa COVID-19 în Bucureşti a sărit de 7 la mie. Ministrul Rafila a convocat managerii de spitale din Capitală

În ultimele 24 de ore au fost raportate 12.353 de noi infectări cu virusul SARS-COV2. Circa 20% sunt situaţii de reîmbolnăvire COVID-19. Este cel mai mare număr de cazuri COVID-19 din 22 februarie 2022, potrivit graphs.ro.

În Bucureşti au fost raportate 1492 de cazuri noi COVID-19, iar incidenţa a ajuns la 7.17 la mie.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 3.445 cu 53 mai multe față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 215 persoane, cu 11 mai multe față de ziua anterioară. Din cei 215 pacienți internați la ATI, 184 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați, 558 sunt minori, 552 fiind internați în secții, cu 10 mai puțin față de ziua anterioară și 6 la ATI, cu 3 mai mulți decât în ziua anterioară.

Până astăzi, 65.894 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat. În intervalul 25.07.2022 (10:00) – 26.07.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 32 decese ( 21 bărbați și 11 femei), fără decese raportate anterior intervalului de referință.

Citeşte şi Andrei Baciu, avertisment despre valul şase al pandemiei. Restricţii şi un nou vaccin în România? „Virusul acesta nu va dispărea”