Creşte salariul minim. Guvernul a aprobat măsura

Majorarea, care ar putea sprijini consumul în cea mai mare economie europeană, a fost propusă în iunie de o comisie alcătuită din reprezentanţi ai angajaţilor, ai sindicatelor şi experţi.

31 oct. 2018, 13:01
Creşte salariul minim. Guvernul a aprobat măsura

Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel a introdus în 2015 un salariu minim de 8,50 euro pe oră valabil pentru mai mult de trei milioane de muncitori. Ultima dată, salariul minim a fost majorat în 2017, până la nivelul actual de 8,84 euro pe oră. Executivul german a aprobat miercuri creşterea salariului minim cu 0,35 euro pe oră, la 9,19 euro (10,43 dolari), începând din 2019, şi la 9,35 euro pe oră din 2020.

Majorarea, care ar putea sprijini consumul în cea mai mare economie europeană, a fost propusă în iunie de o comisie alcătuită din reprezentanţi ai angajaţilor, ai sindicatelor şi experţi. Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel a introdus în 2015 un salariu minim de 8,50 euro pe oră valabil pentru mai mult de trei milioane de muncitori. Ultima dată, salariul minim a fost majorat în 2017, până la nivelul actual de 8,84 euro pe oră.

„Cred că un salariu minim de 12 euro pe oră ar fi adecvat. Companiile nu ar trebui să facă economii în privinţa salarizării”, a afirmat ministrul de Finanţe, Olaf Scholz, pentru publicaţia Bild.

Citeşte şi Ministrul Finanţelor, anunţ de ultimă oră despre majorarea salariului minim

Cu anumite excepţii, salariul minim se aplică tuturor angajaţilor, cu excepţia şomerilor de lungă durată, care au găsit un nou loc de muncă în ultimele şase luni. Unele sectoare ale economiei germane au însă propriul lor salariu minim, care este mai mare decât cel impus la nivel naţional.

Atât Fondul Monetar Internaţional, cât şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică au sfătuit Germania să majoreze salariile şi să investească mai mult pentru a stimula cererea internă şi a reduce excedentul său mare de cont curent.

Oficiul Federal pentru Muncă a anunţat marţi că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a coborât în octombrie cu 11.000, până la cifra ajustată de 2,29 milioane. În schimb, numărul de angajaţi a urcat cu 557.000 în septembrie, ajungând la nivelul record de 45 de milioane, a anunţat separat Oficiul federal de statistică (Destatis).