Începând cu data de 1 iulie 2025 intră în vigoare o schimbare importantă privind vârsta de pensionare a femeilor. Aceasta va fi majorată cu șase luni, astfel încât femeile vor putea ieși la pensie abia la împlinirea vârstei de 61 de ani și jumătate. Această măsură face parte dintr-un plan de ajustare graduală a vârstei de pensionare, aliniindu-se treptat cu cea a bărbaților.
Stagiul complet de cotizare rămâne același pentru ambele sexe și este stabilit la 34 de ani. Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale din Republica Moldova, în cazul în care o persoană nu întrunește acest stagiu complet, pensia acordată va fi proporțională cu perioada de contribuție realizată. Concret, cu cât perioada de cotizare este mai scurtă, cu atât pensia va fi mai mică.
„Persoanele care nu au stagiul minim de cotizare de 15 ani nu pot beneficia de pensie pentru limită de vârstă, dar pot primi alocație socială pentru persoane vârstnice, în cuantum de 50% din pensia minimă garantată de stat”, a declarat șefa Direcției generale pensii și alocații din cadrul Casei Naționale de Asigurări Sociale, Viorica Țugulschii.
Pentru cei care nu au reușit să acumuleze nici măcar stagiul minim de 15 ani, sistemul nu prevede acordarea unei pensii pentru limită de vârstă. Totuși, acești cetățeni pot beneficia de o alocație socială, care reprezintă jumătate din valoarea pensiei minime garantate de stat.
Pe lângă pensia clasică pentru limită de vârstă, sistemul oferă și opțiunea unei pensii anticipate pentru carieră lungă. Aceasta este destinată celor care au muncit mult peste perioada minimă necesară. Conform legii, bărbații pot solicita acest tip de pensie dacă au cotizat timp de 39 de ani, iar femeile – după 37 de ani de activitate în câmpul muncii.
De la începutul anului 2024, pensionarii care continuă să lucreze chiar și după ce au primit pensia pentru limită de vârstă pot solicita recalcularea acesteia. Această cerere se poate face o dată la doi ani și este valabilă doar dacă noul cuantum al pensiei este mai avantajos. Începând cu 1 ianuarie 2025, același drept se aplică și pensionarilor cu dizabilități.
În ceea ce privește valoarea pensiei minime, aceasta a fost ajustată în două etape. La 1 aprilie 2025, pensia minimă pentru persoanele care au stagiul complet a fost stabilită la 3.055 de lei. Ulterior, începând cu 1 mai, aceasta a fost majorată la 3.300 de lei pentru cei care au cel puțin 40 de ani de muncă.
Pentru cetățenii care nu au contribuit la sistemul public de asigurări sociale sau care doresc să completeze stagiul necesar, există posibilitatea de a achita contribuții retroactiv. În 2025, suma anuală pentru asigurarea individuală este de 20.518 lei, potrivit legii bugetului asigurărilor sociale. Această sumă le oferă celor interesați șansa de a deveni eligibili pentru pensie, chiar dacă în anumite perioade nu au fost înregistrați în sistemul de contribuții.
Citește și Anunț oficial despre pensiile a peste 8 milioane de români: Sumele s-au dublat