Creşterea pensiilor cu 40 la sută, programată în septembrie, ar putea fi amânată. Varianta luată în calcul de Guvern

Guvernul condus de Ludovic Orban ia în discuţie o posibilă amânare a creşterii pensiilor cu 40 la sută, au precizat surse politice pentru G4Media.ro. Majorarea pensiilor era prevăzută pentru 1 septembrie 2020, aşa cum prevede legea votată anul trecut de majoritatea parlamentară PSD-ALDE.

RomaniaTV.net
06 apr. 2020, 12:31
Creşterea pensiilor cu 40 la sută, programată în septembrie, ar putea fi amânată. Varianta luată în calcul de Guvern

Creşterea pensiilor ar avea un impact bugetar de peste opt miliarde de lei doar în acest an. Amânarea majorării pensiilor ar putea veni pe fondul crizei economice generate de pandemia de coronavirus. Acest lucru a dus la scăderea dramatică a încasărilor la buget şi la creşterea cheltuielilor cu măsurile de susţinere a sectorului privat, notează G4Media.

Guvernul ar putea decide ca pensiile să fie majorate cu un procent mai mic, în anumite condiţii, au precizat surse politice pentru G4Media.

Totodată, președintele Klaus Iohannis a a anunţat o reevaluare a tututor cheltuielilor din bugetul pentru 2020, precizând că este nevoie de o rectificare bugetară cuprinzătoare.

„Prin această epidemie avem o criză care, din păcate, nu e doar de sănătate publică, ci afectează economia și va afecta bugetul. Va fi nevoie să se declare probabil o creștere semnificativă a deficitului bugetar. Pe de altă parte, e nevoie de mai mulți în sănătate și asistență socială – șomaj, șomaj tehnic. Vom avea o situație complicată a bugetului. E clar că această complicație nu se va rezolva de la sine. Va trebui ca guvernul să facă o analiză cuprinzătoare și să nu ne limităm doar la o rectificare a bugetului care prevede câteva schimbări pe următoarele luni de zile, ci va fi nevoie să se reevalueeze și veniturile – care sunt în scădere, dar și cheltuielile pe întregul an fiscal, cheltuieli care sunt în creștere, și în acest fel va fi nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor care se fac din banul public”, a spus Klaus Iohannis.

STAREA DE URGENŢĂ SE PRELUNGEŞTE CU ÎNCĂ O LUNĂ. Iohannis: „Voi emite un nou decret”