Creşterea preţurilor la alimente ar putea lovi România în curând. Avertismentul unui mare retailer: „Este doar începutul”

România s-ar putea confrunta în următoarele luni cu o creştere de preţuri la alimente. Analiştii avertizează că principala ameninţare este reprezentată de eventualele şocuri de consum.

01 nov. 2021, 13:51
Creşterea preţurilor la alimente ar putea lovi România în curând.  Avertismentul unui mare retailer: „Este doar începutul”
Majorarea salariului minim pe economie creşte preţul alimentelor. Semnal de alarmă tras de specialişti

Creşterea preţurilor la alimente ar putea lovi România în următoarele luni, fiind estimată o scumpire de până la 10% a coşului mediu. Adrian Ariciu, directorul Metro România, susţine că principala ameninţare pentru industria de retail vine din eventuale şocuri de consum, în urma scăderii resurselor financiare ale românilor.

“Este doar începutul pentru inflaţia la alimente. Realist vorbind, în structura costului de producţie putem vorbi de un impact deja resimţit pe ceea ce înseamnă logistică, transport, creşteri salariale şi materiale auxiliare, de împachetare sau produse nealimentare. Dar costul crescut al ingredientelor, al utilităţilor, este doar pe hârtie, nu şi în procesul de producţie. În 6-9 luni vom regăsi o inflaţie la produsele alimentare”, a spus Ariciu la Profit News TV, conform News.ro.

Citeşte şi: Românii îşi fac provizii de teama scumpirilor şi a restricţiilor. Magazinele au decis limitarea cantităţii de produse de primă necesitate achiziţionate de o singură persoană

Creşterea preţurilor la alimente ar putea lovi România în curând. Ce produse s-au scumpit cel mai mult

În urma creşterii preţurilor, oamenii vor căuta produse cât mai ieftine, din fiecare categorie. De asemenea, alimentele premium vor înregistra o majorare a vânzărilor, situaţie în care că cel mai afectat va fi segmentul de mijloc.

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că, în septembrie, preţurile alimentelor erau mai mari cu 4,2% faţă de cele din septembrie 2020 şi cu aproape 4 puncte comparativ cu finele anului trecut. Ariciu se aşteaptă ca, în România, consumul să se dezvolte în continuare, întrucât deşi unele produse, precum carnea de porc sau berea, par să fi ajuns la o maturitate a potenţialului de creştere, vânzările pe alte categorii de alimente sau produse de îngrijire personală sau a casei sunt încă sub media europeană.

Cea mai mare oportunitate oferită de piaţa românească este dată de dezvoltarea înregistrată pe segmentul retailului de convenienţă, în care contează uşurinţa şi rapiditatea cumpărăturilor, iar principala ameninţare vine de la posibilitatea apariţiei unor şocuri de consum, legate de disponibilităţile financiare ale consumatorilor, mai spune Adrian Ariciu, directorul Metro România.

Citeşte şi: Incidenţa COVID-19 în Bucureşti a scăzut sub 14 la mie pentru prima dată după 20 de zile. Situaţie îngrijorătoare în Ilfov


loading...
Partenerii noștri