Creşterea salariilor în 2023. Ce trebuie să ştie românii, avertisment de la Banca Europeană

Banca Centrală Europeană se aşteaptă la o creștere "extrem de puternică" a salariilor în perioada următoare.

10 ian. 2023, 18:26
Creşterea salariilor în 2023. Ce trebuie să ştie românii, avertisment de la Banca Europeană

Creşterea salariilor din zona euro ar urma să fie „extrem de puternică” în următoarele trimestre, dar nivelul real al salariilor va scădea probabil, ţinând cont de inflaţia ridicată, se arată în buletinul economic al Băncii Centrale Europene, publicat luni, relatează Reuters.

O creştere istorică a ratei anuale a inflaţiei a erodat veniturile reale în ultimii doi ani, iar firmele încep în sfârşit să ajusteze nivelul salariilor, ceea ce provoacă îngrijorări că inflaţia ridicată s-ar putea perpetua dacă stabilirea salariilor este ajustată pe o bază regulată.

„Creşterea salariilor în următoarele trimestre este aşteptată să fie ‘extrem de puternică’ comparativ cu tiparele istorice. Aceasta reflectă piaţa robustă a forţei de muncă, care până acum nu a fost afectată semnificativ de încetinirea economiei, de majorarea salariului minim la nivel naţional şi de unele ajustări între salarii şi rata ridicată a inflaţiei”, apreciază economiştii BCE.

Aceştia avertizează că aşteptata încetinire a economiei şi incertitudinile privind perspectivele vor pune probabil presiuni negative asupra creşterii salariilor dincolo de viitorul apropiat.

Recent, preşedintele BCE, Christine Lagarde, a argumentat că probabil ritmul de creştere al salariilor este mai rapid decât s-a previzionat şi BCE trebuie să fie atentă ca aceste evoluţii să nu afecteze aşteptările inflaţioniste.

Totuşi, în buletinul economic al Băncii Centrale Europene, se pare că sunt minimalizate temerile privind salariile, deoarece se arată că veniturile reale vor continua să scadă, deoarece rata inflaţiei va fi mai ridicată decât majorarea robustă a salariilor nominale.

„Salariile reale sunt acum substanţial mai scăzute decât erau înainte de pandemie şi probabil vor mai scădea în următoarele luni, ceea ce ar putea determina sindicatele să ceară salarii mai mari la următoarele negocieri, în special în domeniile unde nivelul salarizării este mai scăzut”, concluzionează BCE.

Şi economistul şef al Băncii Centrale Europene, Philip Lane, explica recent într-o postare pe blog că salariile din zona euro vor avea nevoie de ani pentru a se ajusta la schimbarea condiţiilor economice, astfel încât ar putea exercita presiuni asupra inflaţiei mult timp după dispariţia şocurilor provocate de energie şi pandemie.

„Natura decalată a stabilirii salariilor face ca ajustarea salariilor nominale la creşterea cumulativă a costului vieţii să se desfăşoare timp de câţiva ani. Aceasta înseamnă că, chiar după ce vor dispărea şocurile provocate de energie şi pandemie, majorarea salariilor va fi principalul motor de creştere a preţurilor în următorii ani”, susţine economistul şef al BCE.

Cât câştigă angajaţii Parlamentului după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării. Operatorul xerox încasează peste 1.000 de euro lunar

Autorităţile au analizat cu atenţie în acest an evoluţia salariilor, din cauza temerilor că firmele ar putea fi forţate să majoreze compensaţiile, pentru a atenua efectele inflaţiei ridicate, declanşând o spirală salarii-preţuri greu de înfrânt, care ar putea forţa BCE să menţină mult timp ratele ridicate ale dobânzilor.

Într-un raport publicat recent de Fondul Monetar Internaţional (FMI), se arată că spiralele salarii-preţuri susţinute sunt rare la nivel istoric, iar recentele majorări de dobânzi de către băncile centrale vor ajuta probabil ca aşteptările inflaţioniste ridicate să nu se agraveze.

Dinamicile creşterilor de salarii şi preţuri în 2020 şi 2021 au fost determinate de şocurile „neobişnuit de ridicate” provocate de pandemia de COVID-19, spre deosebire de episoadele din trecut, provocate de evoluţiile economice mai convenţionale, se arată în raport.

Fed, Banca Centrală a Statelor Unite, a operat la rândul ei mai multe majorări ale dobânzilor de referință anul trecut pentru a aduce sub control inflația care a atins niveluri istorice și în această țară.

Românii scapă în sfârșit de dosarul cu șină! Iohannis a promulgat legea care le interzice instituțiilor publice să mai solicite diverse copii după acte