Românii scapă în sfârșit de dosarul cu șină! Iohannis a promulgat legea care le interzice instituțiilor publice să mai solicite diverse copii după acte

Dosarul cu șină a devenit de miercuri istorie! Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care este eliminat dosarul cu șină. Astfel, persoanele fizice sau juridice nu vor mai fi nevoite să prezinte instituțiilor publice din România niciun obiect de papetărie pentru soluţionarea cererilor în vederea furnizării unui serviciu public.

04 ian. 2023, 19:36
Românii scapă în sfârșit de dosarul cu șină! Iohannis a promulgat legea care le interzice instituțiilor publice să mai solicite diverse copii după acte
Românii scapă în sfârșit de dosarul cu șină!

Românii scapă în sfârșit de dosarul cu șină! Noua lege promulgată miercuri de Președintele României elimină dosarul cu șină, dar și copiile după diverse acte solicitate până acum de instituțiile publice persoanelor fizice și juridice.

Citește și Dosarul cu şină, greu de eliminat în România. Deşi este ilegal, instituţiile statului îl cer în continuare alături de tot felul de copii după actele emise tot de statul român

Românii scapă în sfârșit de dosarul cu șină!

Potrivit legii, instituțiile din România nu îi vor mai obliga pe cetăţeni să includă în dosare copii după actele publice emise de către stat. Totodată legea le interzice instituţiilor publice să perceapă taxe suplimentare pentru acoperirea costurilor articolelor menţionate.

Noua lege va intra în vigoare la 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.

Astfel prin această lege se intensifică eforturile de debirocratizare şi simplificarea relaţiei dintre cetăţeni şi instituţiile statului.

Pe data de 7 decembrie 2022, Parlamentul a votat legea care prevede ca interdicţia de a solicita copii după acte emise de instituţii publice să fie extinsă şi la nivel local, nivel de universităţi şi companii de utilităţi.

„Este un pas de normalitate”, spunea la vremea respectivă ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja.

„Această iniţiativă completează un proiect de anul trecut prin care instituţiile centrale au interdicţia de a solicita copii după acte emise de instituţii publice, astfel încât acum vom avea această interdicţie şi la nivel local, şi la nivel de universităţii şi la nivel companii de utilităţi. De asemenea, în urma unui amendament, practic se interzice dosarul cu şină prin lege. De asemenea, am interzis prin propunerea noastră xeroxurile din instituţiile publice, pentru că, inclusiv în 2022, la Sectorul 1 eşti trimis în cadrul Administraţie de taxe locale să îţi faci xerox şi trebuie să plăteşti şi copia şi puxul. Este un pas de normalitate”, a afirmat Sebastian Burduja, în plenul Camerei Deputaţilor.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată de Camera Deputatilor cu 241 de voturi „pentru” şi 13 abţineri.

Citește și Rechizitoriul dosarului Revoluţiei: Securitatea a ştiut tot timpul unde sunt soţii Ceauşescu şi nu ar fi tras în Armată şi populaţie+au existat tentative de asasinare a fostului dictator