NOUA LEGE A SALARIZĂRII. Creşteri salariale în sănătate, educaţie şi administraţie. Se introduc BONUSURI de performanţă

Ministerul Muncii a pregătit un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea, care prevede corectarea pe orizontală și verticală a structurii salariale în Sănătate, rezolvarea disfuncţionalităţilor de încadrare pentru toate familiile ocupaţionale, creşterea echităţii salariale în administraţia publică centrală şi introducerea de bonusuri de performanţă pentru Sănătate şi Educaţie.
Romania TV
17 mai 2016, 14:25
NOUA LEGE A SALARIZĂRII. Creşteri salariale în sănătate, educaţie şi administraţie. Se introduc BONUSURI de performanţă

Corecţiile promise de Guvern reprezintă încadrări (și implicit remunerații) diferite pentru persoane pe aceleași funcții, cu aceeași vechime și cu aceleași atribuții în cadrul aceleiași unități (ex. spital, şcoală, secţie poliţie, primărie etc.)

Astfel salariile administraţiei publice centrale vor ajunge la nivelul de 70% din SGG.

Propunerea a fost agreată de principiu şi de sindicate la discuţiile cu Ministerul Muncii, aceștia atrăgând atenția asupra faptului că problemele de încadrare și plată inegală sunt printre cele mai importante. Alocarea bugetară va fi făcută până la acoperirea tuturor disfuncționalităților din sistem. Au fost testate mai multe variante, mai multe dintre cele propuse permițând acest lucru, cu respectarea anvelopei financiare. Totuşi, ordonanţa nu rezolvă aspecte privind solda sau salariul de merit în apărare şi ordine publică.

Doar aproximativ un sfert dintre bugetari ar urma sa beneficieze, însă, de creşterile salariale.

De cea mai mare parte din banii alocaţi pentru creşterile salariale va beneficia personalul din sănătate, mai exact de jumătate din sumă prevăzută în lege. În această familie ocupaţională salariile vor creşte şi cu 1000 de lei.

Tinerii medici sunt slab motivaţi să îşi înceapă cariera în România după absolvirea facultăţii de medicină. Tot mai mulţi dintre ei preferă emigrarea într-o ţară cu salarii mai mari, investiţia statului în ei fiind pierdută. Această măsură creşte salariile debutanţilor cu circa 10%, încurajându-i să rămână în ţară.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Legii salarizării vine şi cu o aliniere conform vechilor principii de echivalenţă din legea 284 între subfamiliile „învăţământ universitar” şi „medicină clinică”. Medicii din medicină clinică au creşteri relative, conform cu vechimea şi pregătirea lor.

Introducerea de bonusuri de performanţă este, potrivit Ministerului Muncii, o măsură „firească pentru performanța sectorului bugetar”. În proiec se arată că după introducerea acestora în sănătate şi educaţie, proiectul se va extinde și pentru restul sectoarelor bugetare.

Sistemul de premiere bazat pe performanță se introduce începând cu 1 ianuarie 2017 pentru personalul din sistemul sănătate şi pentru personalul didactic auxiliar. Ordonatorii principali de credite pot acorda premii anuale, semestriale și trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevăzut în statul de funcții, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condițiile îndeplinirii criteriilor de performanță. CCriteriile de performanţă se vor elabora de către Ministerul Sănătății. Sumele neutilizate în cursul unui trimestru pot fi acordate în perioadele următoare, în cadrul aceluiași an bugetar. Rezerva de performanță de 2% nu poate fi utilizată în absența cadrului de evaluare a performanței menționat mai sus.

Potrivit proiectului privind NOUA LEGE A SALARIZĂRII, personalul din administrația publică centrală cu salarii joase va ajunge la nivelul de 70% din Secretariatul General al Guvernului. Astfel, se elimină diferențele de salarizare pentru muncă egală în unități similare, din cadrul familiei ocupaționale Administrație publică centrală – aparatul central, prin stabilirea salariilor la 70% din nivelul salariilor aflat în plată la 1 august 2016 la Secretariatul General Guvernului.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce acte sunt necesare ca să poți vota la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Fără aceste documente nu poți intra în cabina de vot
Capital.ro
Cine a vrut să-l pună pe Călin Georgescu președintele României. O superputere mondială a dat ordin
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Metamfetamină în loc de cafea. Germania a umplut Europa de droguri și arme
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ordin pentru românii care NU stau la adresa din buletin. Se aplică neapărat duminică, 4 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Cum ne îmbrăcăm la alegeri. Ținute potrivite pentru fiecare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile