Creştin-ortodocşii din România vor celebra patru noi sfinţi. Cine sunt cei canonizaţi de Biserica Ortodoxă

La Mănăstirea Putna a avut loc duminică dimineaţa proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Putneni: Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, şi Sfinţii Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan, slujba fiind oficiată de patriarhul Bisericii Ortodoxe, preafericitul Daniel.

RomaniaTV.net
15 mai 2017, 06:15
Creştin-ortodocşii din România vor celebra patru noi sfinţi. Cine sunt cei canonizaţi de Biserica Ortodoxă

Sfinţii Putneni vor fi sărbătoriţi în zilele de 15 şi 16 mai.

Sfântul Iacob Putneanul s-a născut la 20 ianuarie 1719 într-o familie dreptcredincioasă din Bucovina. Crescând în duhul adevăratei evlavii, la numai 12 ani a intrat în viaţa monahală. Formarea sa duhovnicească este legată de obştea Mănăstirii Putna şi a Sihăstriei Putnei, dar şi de Mitropolitul Antonie al Moldovei (1730-1740), al cărui ucenic a fost (acelaşi mitropolit care, în Kiev, l-a convins pe viitorul sfânt Paisie de la Neamţ să vină în Moldova pentru a se forma duhovniceşte), potrivit basilica.ro.

Înainte de citirea tomosurilor de canonizare, Patriarhul Daniel a explicat tuturor semnificaţia acestui ceremonial.

„Această proclamare este o lucrare de a aduce la cunoştinţa credincioşilor hotărârea Sfântului Sinod din 6-7 iunie 2016 când aceşti vrednici slujitori ai lui Dumnezeu şi ai Bisericii au fost canonizaţi. Canonizarea înseamnă că o persoană cu viaţă sfântă, care a mărturisit dreapta credinţă, este dată drept model de urmat. Deci, canonizarea se face de Sfântul Sinod, iar proclamarea canonizării înseamnă aducere acestui act la cunoştinţa publicului întreg.”, a declarat acesta.

„Acest iubitor de Hristos-Dumnezeu, Sfântul Iacob Putneanul, nevoitor în slăvita Mănăstire a Putnei, ctitoria Sfântului Voievod Ştefan cel Mare al Moldovei, s-a remarcat prin evlavie şi înţelepciune, bun dascăl şi părinte duhovnicesc, mare ctitor şi păstor neobosit al obştii creştine, foarte atent la problemele sociale şi economice ale ţării. El a rămas în conştiinţa urmaşilor ca un îndrumător spiritual, cultural şi social al credincioşilor încredinţaţi lui spre păstorire”, a spus Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, potrivit basilica.ro.