Creţu: Ar fi „o anomalie” ca premierul să nu fie prezent la Consiliul European din 23 mai

Vicepreşedintele PSD Corina Creţu susţine că ar fi normal ca premierul Victor Ponta să participe la Consiliul European din 23 mai, întrucât se vor discuta teme economice, ea precizând că acest lucru nu subminează atribuţiile preşedintelui Traian Băsescu în politica externă.

RomaniaTV.net
13 mai 2012, 15:37
Creţu: Ar fi „o anomalie” ca premierul să nu fie prezent la Consiliul European din 23 mai

Europarlamentarul PSD Corina Creţu a declarat, duminică, că discuţia despre reprezentarea României la Consiliul European nu trebuie să se transforme într-o dispută politică, ea criticând reacţiile pe această temă ale europarlamentarilor PDL Traian Ungureanu şi Cristian Preda.

Creţu a precizat că este vorba despre reprezentarea la Consiliul European din 23 mai şi că, în opinia sa, ar fi „o anomalie” ca premierul să nu fie prezent având în vedere că temele care vor fi discutate sunt economice. Vicepreşedintele PSD a menţionat că premierul este cel care trebuie să implementeze orice decizie economică se ia la Bruxelles.

„Preşedintele nu are pârghiile pentru a pune în practică ceea ce se decide la Consiliul European. Pentru interesul României, este necesar ca la Consiliul European să participe actorul politic care implementează ceea ce se decide acolo”, a afirmat Creţu.

Corina Creţu a mai declarat că, oricum, pentru mandatul la summit-urile UE, ar fi normal ca, pe lângă discuţiile dintre preşedinte şi premier, Traian Băsescu să cheme partidele parlamentare la consultări, pentru a merge cu un mandat clar la Bruxelles.

Creţu subliniat că ea apreciază faptul că nici premierul şi nici preşedintele nu-şi doresc o confruntare la Bruxelles. „Este important ca aceste dispute interne să nu se transfere în Consiliu”, a subliniat vicepreşedintele PSD, amintind că statele care la un moment dat au făcut acest lucru – Polonia şi Finlanda – şi-au afectat poziţia în Consiliu.

„Dincolo de ideologii, atât preşedintele, cât şi premierul trebuie să aibă în vedere interesul naţional”, a mai spus Creţu, adăugând că discuţiile trebuie să fie clare, constituţionale şi elegante.

Întrebată dacă nu ar fi posibil ca Traian Băsescu şi Victor Ponta să meargă împreună la Bruxelles, Corina Creţu a spus că fizic pot fi împreună, dar în numele ţării vorbeşte doar unul.

Premierul Ponta a anunţat că a avut deja o primă discuţie cu preşedintele Băsescu privind nivelul la care România să fie reprezentată la următorul Consiliu UE şi că şeful statului i-a spus că vrea să meargă în continuare la Bruxelles, discuţie care va continua pentru a evita „o situaţie ridicolă”.

„Am avut o primă discuţie legată de participarea la Consiliul European, în care domnia sa mi-a arătat că vrea să participe în continuare, şi vom avea poate chiar săptămâna viitoare o nouă discuţie pe diverse teme de politică externă, pentru că eu nu vreau să contest rolul constituţional al preşedintelui, dar problemele europene nu mai sunt considerate probleme de politică externă în Europa, ci probleme interne, se discută în special lucruri care ţin de activitatea guvernamentală. Eu mă voi implica, din partea mea există dorinţa de a avea un mandat foarte clar. Sigur că va fi mai uşor de reliefat un conflict personal – merge Ponta sau merge Băsescu la Consiliu – important este ca acela care merge – şi acum încerc să fiu foarte diplomat sau responsabil în ceea ce spun – să aibă un mandat”, a spus Ponta, la emisiunea „După 20 de ani” la PRO TV.

El a arătat că un astfel de mandat ar trebui acordat de către Parlament şi a precizat că regulamentul actual nu permite participarea la Consiliu atât a preşedintelui, cât şi a primului-ministru.

El a amintit că, în perioada anterioară, preşedintele reprezenta ţara la Consiliul European, iar primul-ministru „habar nu avea ce se discuta acolo”, după care şeful statului venea şi îi anunţa pe toţi. „Voi face tot ce ţine de mine, şi cred că şi preşedintele va face, să evităm un conflict care să pună România într-o situaţie ridicolă, să fim amândoi acolo”, a conchis Ponta.

Premierul Victor Ponta a anunţat anterior, la Bruxelles, că are programată pentru săptămâna viitoare o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu în care va clarifica modul în care se vor implica Preşedinţia şi Guvernul în politica externă a ţării, arătând că nu este bine ca în acest domeniu să se vorbească „pe două voci”.

Fostul consilier prezidenţial Cristian Preda apreciază, într-un comentariu postat pe blogul său, că, dacă premierul Victor Ponta „acceptă să asume rolul însoţitorului” preşedintelui Traian Băsescu la Consiliul European, atunci „coabitarea poate arăta decent la nivel european”.

Europarlamentarul PDL menţionează că Regulamentul de procedură al Consiliului indică, de asemenea, faptul că reprezentantul unei ţări „poate fi însoţit de un ministru, aşa cum şeful Comisiei Europene poate fi acompaniat de un comisar”.

„Uşa sălii nu se închide, deci, în nasul unui eventual al doilea român care ar vrea să intre în Consiliu”, adaugă Preda.

El menţionează, de asemenea, că există precedentul, explicând că, în ultimele două decenii, Franţa şi Polonia au venit în Consiliu şi cu preşedintele, şi cu premierul, atunci când au avut parte de coabitare politică, adică atunci când şeful statului şi şeful guvernului nu proveneau din aceeaşi tabără politică.

Europarlamentarul PDL Traian Ungureanu a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, referitor la anunţul premierului Victor Ponta că doreşte să participe la Consiliul European, că „acolo este locul oamenilor de stat maturi, nu al şefilor de hoardă de partid”.

„Vă întreb pe cine va reprezenta domnul Ponta la Bruxelles? Mafia diplomelor, grupul de datornici în cash la Dan Voiculescu, duşmanii locurilor de muncă şi ai Codului muncii? Orice va decide domnul Ponta, e liber să o facă, va reprezenta mult mai puţin decât îşi doresc românii şi va fi, el însuşi, mult mai puţin decât un om de stat”, a susţinut democrat-liberalul. Admiţând că este posibil să meargă la Bruxelles şi preşedintele Băsescu, şi premierul Ponta, Ungureanu a arătat că, personal, a vorbit despre „greutatea unui om de stat şi un aspirant, care reprezintă grupuri de interese, şi nu România în bloc”.