Crin Antonescu: Băsescu a fost demis la referendum, în fond. CCR are de luat o decizie foarte grea

"Traian Băsescu a fost demis, în fond, de către cei care l-au ales preşedinte al României, de o majoritate reală a cetăţenilor cu drept de vot", a declarat preşedintele interimar Crin Antonescu, la Palatul Cotroceni. În opinia lui Antonescu, Curtea Constituţională a României are de luat o decizie foarte grea cu privire la rezultatul referendumului din 29 iulie, dar că speră că "decizia CCR va da întâietate unei realităţi în faţa unei hârtii, în faţa unor jocuri aritmetice şi a unor tertipuri care nu au nimic de a face cu esenţa şi cu sensul democraţiei".

RomaniaTV.net
31 iul. 2012, 09:56
Crin Antonescu: Băsescu a fost demis la referendum, în fond. CCR are de luat o decizie foarte grea

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat că, „în fond” Traian Băsescu a fost demis din funtea statului întrucât cei 8,5 milioane de români care s-au prezentat la urne „sunt în viaţă, s-au pronunţat, sunt reali şi au putut fi număraţi”

„Prima concluzie în faţa acestor rezultate oficiale este că, în fond, Traian Băsescu a fost demis. În formă, aşteptăm verdictul Curţii Constituţionale. În termen de legitimitate, Traian Băsescu a fost demis de către cei care l-au ales preşedinte al României, adică de o majoritate reală a cetăţenilor cu drept de vot din România. În termeni de legalitate, aşteptăm şi respectăm verdictul Curţii Constituţionale”, a susţinut Antonescu.

De asemenea, preşedintele interimar a sublinat că numărul de voturi exprimate pentru demiterea lui Traian Băsescu, în raport cu cel al voturilor care au dus la alegerea sa în funcţie, arată un lucru care nu mai poate fi „relativizat”.

Iată cele mai importante declaraţii ale preşedintelui interimar Crin Antonescu:

Vreau înainte de toate să felicit sportivii români care au obţinut rezultate notabile la Olimpiada de la Londra şi urez succes celor care continuă în concurs, în special echipei de fete de gimnastică, care ne-a adus mereu atâtea bucurii.

Revenind la politică, cunoaştem în acest moment, practic, rezultatele referendumului pentru demiterea preşedintelui României, cunoaştem datele după numărarea a 99,97%, după spusele BEC, şi putem să tragem nişte concluzii ferme, pe cifre. 8,5 milioane dintre românii cu drept de vot s-au prezentat şi şi-au exprimat voinţa, aproximativ 7,5 milioane s-au pronunţat pentru demiterea preşedintelui României.

Prima concluzie este că în fond Traian Băsescu a fost demis, în formă aşteptăm verdictul CCR. Traian Băsescu a fost demis de către cei care l-au ales preşedinte al României, de o majoritate reală a cetăţenilor cu drept de vot. În termeni de legalitate aşteptăm şi respectăm verdictul CCR.

Dincolo de cvorumul real, de discuţiile legate de numărul numărul adevărat al alegătorilor, rămân două cifre care nu pot fi relativizate, interpretate: 5,2 milioane de români l-au ales preşedinte pe Traian Băsescu, 7,5 milioane au spus că trebuie să plece.

Nu ştim care vor fi cifrele pe care CCR le va lua în calcul atunci când va da un verdit. Ştim sigur că 8,5 milioane de alegători români sunt în viaţă, s-au pronunţat, sunt reali şi au putut fi număraţi. Nu există dubii în legătură cu ei şi cu voinţa lor, cum există cu cei din scripte. Cei 8,5 milioane înseamnă participare, democraţie, voinţă şi viaţă. Restul e birocraţie şi asupra acesteia va trebui să se pronunţe CCR.

A fost un referendum semnificativ şi corect şi mulţumesc încă o dată, după cetăţeni, Guvernului României şi instituţiilor sale care s-au achitat corect şi pe deplin de sarcini, tuturor instituţiilor care şi-au făcut datoria corect în această perioadă, inclusiv serviciile speciale, STS, care nu au interferat în procesul electoral.

Curtea Constituţională a României are de luat o decizie foarte grea. Sunt un om politic care în mai multe rânduri a criticat mai multe decizii ale CCR. Le-am respectat, le-am aplicat, dar le-am criticat. Nu ştiu dacă am greşit, nu-mi retrag niciuna dintre critici, dar spun că indifierent care va fi decizia CCR nu va trebui să o culpabilizăm. Curtea va trebui să ţină cont de foarte multe lucruri care nu sunt clare şi nu sunt clare nu din vina ei. Când va trebui să fixeze ce înseamnă jumătate din populaţia cu drept de vot a României va avea de a face cu date diferite din documente la fel de oficiale, de veridice. Cu cifrele din listele electorale, cu cele ale MAI, cu cele ale INS.

Sper într-o decizie a CCR care să pună înainte de toate însuşi spiritul Constituţiei, al Legii Referendumului şi al prevederii din această lege care impunea un prag de cvorum tocmai pentru a stimula participarea şi exprimarea cetăţenilor. Sper, aşa cum speră şi cel puţin 8,5 milioane de români, că decizia CCR va da întâietate unei realităţi în faţa unei hârtii, în faţa unor jocuri aritmetice şi a unor tertipuri care nu au nimic de a face cu esenţa şi cu sensul democraţiei.

În faţa rezultatului acestui referendum, Traian Băsescu ar fi trebuit să demisioneze. Orice om care are respect pentru democraţie ar fi luat această decizie. Faptul că Traian Băsescu nu o ia lasă pe umerii CCR o povară foarte grea de care sper şi sunt încredinţat că se va achita cu onoare.

Traian Băsescu nu mai este, nu mai poate fi, indiferent de decizia CCR, preşedintele nostru, al celor 8,5 milioane de români. În planul legitimităţii el este pentru noi definitiv demis, nu este şi nu mai poate să fie niciodată preşedintele acestei ţări.

În numele celor 8,5 milioane de oameni facem politică în faţa oricăror ameninţări şi a oricărui abuz. Dacă o decizie nefavorabilă a Curţii îi face pe unii să creadă că nu mai merită să votezi, le spun că nu e adevărat şi că nu poţi împiedica un abuz decât prin manifestare demnă ca cetăţean.

Societatea democratică se bazează pe câteva drepturi, iar primul este, din punctul meu de vedere, libertatea de exprimare. Atâta vreme cât, în ce mă priveşte, nu s-a manifestat în niciun fel o încercare de intimidare, de influenţare, de ameninţare a CCR cred că suntem în parametri absolut normal. Important este să înţelegem bine că oricare va fi decizia Curţii o vom respecta întocmai.

Eu am proprietatea vorbelor mele şi am de 20 de ani proprietatea, înţelesul şi responsabilitatea declaraţiilor mele. Decizia este luată, este fermă, este în conformitate cu toate principiile pe care am făcut şi fac politică şi va fi anunţată în momentul potrivit. Aici cel puţin, în această calitate, nu doresc să discut nici despre politicianul Crin Antonescu, nici despre PNL. Aici discut în calitate de preşedinte interimar şi alte subiecte nu abordez şi pentru că astfel de discuţii au sens în momentul în care vom avea rezultatele oficiale ale acestui referendum.

Nu am cunoştinţă de nicio obligaţie nici morală nici de alt fel a USL faţă de Traian Băsescu. Cunosc obligaţiile lui Traian Băsescu faţă de cetăţenii României, modul în care le-a încălcat. Din USL nu are nimeni nicio obligaţie faţă de Traian Băsescu.

Am nişte cuvinte pentru a califica ameninţările lui Traian Băsescu, dar nu-mi permit să le folosesc de aici.

Cred că ştiu şi cei de la CCR, cum ştim toţi, şi Traian Băsescu, că avem de a face cu două cifre. Una birocratică, valabilă din punct de vedere legal pentru că nu au fost în stare instituţiile acestui stat sub mai multe guverne să o adapteze la realitate. Şi asta este cifra din listele electorale. Mai avem o cifră care reflectă realitatea, adică numărul de oameni vii cu drept de vot care trăiesc pe acest pământ şi poartă cetăţenia română. Curtea trebuie să dea un verdict în această speţă în raport cu legea. Curtea, de asemenea, are capacitatea şi dreptul de a interpreta în spiritul Constituţiei şi al Legii. Şi poate da o soluţie şi dreaptă, şi corectă din punctul de vedere al legii.

Traian Băsescu ameninţă de când îl ştiu şi de când mă ştiu de asemenea ameninţări nu m-am temut. Când îşi asumi poziţia de lider politic, al opoziţiei, trebuie să-ţi învingi teama. Eu am învins-o demult şi ameninţările nu mă impresionează personal. Mă dezgustă, pentru că este incalificabil ca un om care a fost şef de stat şi vrea să mai fie să ameninţe. A vorbi despre lovitură de stat în condiţiile în care a spus în campanie „români, nu veniţi la vot”, înseamnă că 8,5 milioane au dat o lovitură de stat şi cu restul, nu ştim câţi sunt, Traian Băsescu trebuie să umble să-i aresteze.

La capătul unei campanii, întotdeauna rămâne ceva ce puteai să faci mai bine. La capătul unei campanii în care nu ai câştigat sută la sută din voturi înseamnă că nu ai fost convingător. Eu m-am implicat în campanie în sensul chemării la vot, iar răspunsul primit este impresionant, mă obligă şi mă face să fiu recunoscător şi să îndrăznesc să spun un lucru: poate toţi analiştii, politicienii care afirmăm că între electorat şi clasa politică este o ruptură ar trebui să mai medităm.

Obiectivul nostru numărul unu a fost normalizarea vieţii politice din România, deblocarea mecanismelor instituţionale democratice, funcţionarea normală a instituţiilor. Sper că acest referendum se va încheia cu demiterea şi oficială, nu doar morală, a lui Traian Băsescu. Dacă se va întâmpla acest lucru, vom vorbi apoi. Despre revizuirea Constituţiei am mai vorbit şi atitudinea nu se schimbă.

Traian Băsescu a avut atitudinea unui trişor. Eu am promulgat o lege votată în Parlamentul României, acreditată drept constituţională şi nu aveam niciun motiv să nu o promulg. Ca atare, am consacrat voinţa Parlalmentului. Lucrurile astea nu sunt şmecherii, nu sunt de trişat, sunt lucruri aproape solemne în care arătăm cum ne respectăm ţara ai cărei demnitari suntem. Eu am acţionat ca preşedinte interimar, eu respect România. E problema candidatului cum a ales să se comporte.